Goran Vojnović je na predstavitvi filma med drugim povedal, da scenarij za film Čefurji raus! še zori, saj sam ni zagovornik, da se takoj po izdani knjigi posname film. Foto: Agencija Giedon
Goran Vojnović je na predstavitvi filma med drugim povedal, da scenarij za film Čefurji raus! še zori, saj sam ni zagovornik, da se takoj po izdani knjigi posname film. Foto: Agencija Giedon
Goran Vojnović, Piran - Pirano
Ekipa filma Piran – Pirano je snemanje začela lansko jesen v studiu, v Piranu pa nadaljevala aprila. Foto: Agencija Giedon

"Za film je ideja dozorela in sem napisal scenarij, medtem ko za film Čefurji raus! še zori, saj nisem pristaš, da bi takoj po izdani knjigi posnel še film," je v Portorožu, kjer poteka festival slovenskega filma, pojasnil režiser in scenarist filma.
Film je premiero doživel na odprtju filmskega festivala v Portorožu, filmska ekipa z Vojnovićem na čelu pa je dan pozneje še spregovorila o filmu in njegovem nastajanju. Čeprav je režiserju žal, da sta bili včerajšnji odprtje in premiera zaradi dežja prestavljeni iz Tartinijevega trga v Piranu v portoroški Avditorij, vendar je vesel, da je bila ekipa filma po projekciji deležna samih pohval. "Film Piran - Pirano ni emancipatoren, je zgolj življenjska zgodba o usodah ljudi," še dodaja Vojnović.
Scenarij filma je torej po režiserjevih besedah nastajal štiri leta, v zgodbi pa se prepletajo tri življenjske usode - Italijana Antonia, Bosanca Veljka in Slovenke Anica, ki jih je še v otroških letih presenetil začetek druge svetovne vojne. Trojico, ki je vsak po svoje utrpel kruto realnost vojne, življenje pol stoletja pozneje znova privede skupaj.

'Zgodovina, kakršne nisem poznal'
Mladega Veljka igra Moamer Kasumović, ki pravi, da je z Goranom Vojnovićem zelo dobro sodeloval in da je vesel, ker je igral v takem zgodovinskem filmu. "Še posebej, ker zgodovina ni prikazana tako, kot so nas učili v šoli v nekdanjem SFRJ-ju, torej črno-belo, ampak je Goran Vojnović dogajanje po vojni predstavil zelo objektivno oziroma na način, ki ga nisem poznal," je povedal. Na novinarski konferenci so bili navzoči še producent Franci Zajc, igralka Nina Ivanišin ter igralci Boris Cavazza, Mustafa Nadarević in Francesco Borschi.
Prva klapa filma Piran - Pirano je padla novembra lani v studiih Viba filma, nato pa se je snemanje letos aprila nadaljevalo prav v Piranu. Pri snemanju so sodelovali Radovan Čok kot direktor fotografije, scenografinja Urša Loboda, kostumografija je delo Zvonke Makuc, maska Mijam Kavčič, glasba pa Tamare Obrovac. Film je nastal pod okriljem Arsmedie s finančnimi sredstvi Filmskega sklada RS, tehničnimi uslugami Viba filma, v koprodukciji z Jadran filmom Zagreb in RTV Slovenijo ter v sodelovanju z Občino Piran.