Svetovna premiera Piratov s Karibov se je v resnici že zgodila - a na Kitajskem, kar je dober pokazatelj tega, kako pomembno vlogo ima kitajski trg v industriji. Foto: Reuters
Svetovna premiera Piratov s Karibov se je v resnici že zgodila - a na Kitajskem, kar je dober pokazatelj tega, kako pomembno vlogo ima kitajski trg v industriji. Foto: Reuters
Pirati s Karibov
V svoji novi dogodivščini se kapitan Jack Sparrow (Depp) znajde v precepu: smrtonosni piratski duhovi, ki jih vodi Jackov stari sovražnik, grozljivi kapitan Salazar (Javier Bardem), so pobegnili iz Hudičevega trikotnika. Trdno so odločeni, da bodo pokončali vse pirate na odprtem morju - vključno z Jackom. Foto: Kolosej
"Pogostost teh napadov je že tako velika, da losangeleška veja FBI-ja ne more vseh podrobno raziskati," piše The Hollywood Reporter. Foto: Reuters

Čeprav direktor studia Bob Iger za medije ni hotel potrditi, kateri Disneyjev film se je znašel v neljubem položaju, pa je - po poročanju filmskega bloga Deadline - malo več o incidentu pojasnil na srečanju z zaposlenimi v New Yorku. Hekerji grozijo, da bodo postopoma objavljali vsakič daljše odlomke filma, če jim studio ne izplača odkupnine. Po neuradnih podatkih gre resnično za peti del ene najdonosnejših Disneyjevih franšiz, Pirate s Karibov v režiji Jerryja Bruckheimerja. Premiera filma je sicer napovedana za 26. maj.

Z ugrabitelji nočejo sodelovati
Disney položaja ne komentira, viri pa poročajo, tako Deadline, da studio ne namerava plačati odkupnine. Odzivajo se torej enako, kot se je pred kratkim ponudnik vsebin na zahtevo Netflix: ker niso hoteli ustreči hekerjem, so ti predčasno objavili novo sezono njihove uspešne serije Orange is The New Black.

Hector Monsegur, izvedenec za ocene tveganja in redni sodelavec serije Outlaw Tech, je nekdanji heker, ki je po aretaciji postal informant za FBI. Njegovo izvedensko mnenje je, da je "najtrši oreh za FBI sledenje viru", kot je komentiral za Deadline.

"Ker morajo agenti vlomu v mrežo slediti vzvratno, je skoraj nemogoče odkriti pravega krivca, saj imaš hekerje od skoraj povsod. Tako ali tako pa poznajo tehnike, s katerimi jih iščejo. Zato denimo heker iz Egipta uporablja rusko programsko opremo, da bi preiskovalce speljal na napačno sled."

Nove oblike piratstva za nove čase
Šibki člen v varnostni verigi praviloma niso velika podjetja in studii, kot so Disney, Netflix ali Discovery, pač pa mali prodajalci in produkcijska podjetja, ki v varovanje ne morejo vlagati veliko denarja. "Se spominjate, kako so se včasih novi filmi pojavili na Pirate Bayu? Z izumom programov za ugrabitev se je postopek spremenil: podjetja dobivajo zahteve, naj plačajo za svojo intelektualno lastnino. V prihodnosti jo bodo veliki studii le s težavo obvarovali."

Vdorov je vse več
In res se zdi, da se položaj zaostruje. Daljša reportaža v The Hollywood Reporterju je pred kratkim razkrila, da je bilo v zadnjih šestih mesecih več filmskih podjetij na muhi hekerjev. "Pogostost teh napadov je že tako velika, da losangeleška veja FBI-ja ne more vseh podrobno raziskati," piše revija. Neimenovani vir razkrije celo, da organizacija žrtvam svetuje, naj znesek plačajo, če morejo, saj vsote po navadi ne presegajo 80 tisoč dolarjev. (Predstavnik FBI-ja je pozneje poudaril, da agencija nikoli ne bi svetovala plačila odkupnine.) T. i. Dark Overlord, ki je pred kratkim Netflixu ukradel serijo OINTB, se je dokopal tudi do nadaljevank NCIS: Los Angeles, Portlandia in New Girl.

Si Disney lahko privošči načelnost?
Franšiza Pirati s Karibov je ena Disneyjevih največjih molznih krav: od prvega filma leta 2003 je po vsem svetu zaslužila že 3,72 milijarde dolarjev. Ni še strokovnih ocen, kakšno finančno izgubo bi studio utrpel ob morebitni nezakoniti objavi filma na spletu - a Disneyjeva načelnost morda daje slutiti, da jih morebitna objava ne skrbi preveč. Morda računajo, da bodo množice v vsakem primeru drle v kinematografe? Ali pa hočejo z neupogljivo držo od podobnih podvigov odvrniti vse prihodnje hekerje? To spletnega piratstva seveda ne bo zajezilo, lahko pa bi doseglo, da bi se v prihodnosti preusmerili na manjše "ribe", kot je najmočnejši studio na svetu.