Foto: Slovenska kinoteka/Katja Goljat
Foto: Slovenska kinoteka/Katja Goljat
Sorodna novica Stoletnik Federico Fellini "odpira" nove razstavne prostore Slovenske kinoteke

Med 1. in 14. junijem na plakatnih mestih Europlakata vzdolž Slovenske ceste lahko uživate ob razstavi Plakati za Fellinija (Posters for Fellini), ki je sad mednarodnega projekta v organizaciji Čedomirja Kostovića in Iwone Rypesc-Kostović.

Pri mednarodnem projektu je sodelovalo več kot 112 svetovno priznanih oblikovalcev. Vsak od njih se je velikemu režiserju poklonil s svojo lastno interpretacijo filma, motiva, nekateri avtorji pa celo s podobo čustva, ki ga je režiser v njih prebudil. Zaradi velikega števila prijavljenih del je razstavo kuriral slovenski oblikovalec Ranko Novak. Slovensko cesto so tako za dva tedna osvetlili plakati triindvajsetih avtorjev z vsega sveta, vsak s svojo interpretacijo Fellinija. Triindvajset plakatov si lahko ogledate na Slovenski cesti, preostale umetnine, ki so nastale v okviru projekta, pa na tej povezavi.

Ideja akcije je, da plakati potujejo po vsem svetu in se poklonijo velikemu režiserju s pomočjo različnih institucij. Slovenska kinoteka je prva institucija, ki je svetovno razstavo – v sodelovanju Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji in Europlakatom – postavila v fizični obliki in ne na spletu.

Foto: Slovenska kinoteka/Katja Goljat
Foto: Slovenska kinoteka/Katja Goljat

Odpovedano retrospektivo bodo nadomestili
Oktobra lani je bila Slovenska kinoteka zaradi epidemičnih okoliščin prisiljena odpovedati načrtovano filmsko retrospektivo Federico Fellini 100! Partnerica pri organizaciji retrospektive, ustanova CSC – Cineteca Nazionale iz Rima, je slovenski strani dovolila obdržati 35-mm kopije Fellinijevih filmov iz svojega arhiva vse do zdaj, ko jih bodo lahko občinstvu prikazali na kinotečnem platnu.

Pregled bodo začeli v četrtek, 3. junija, ob 21.30 s Fellinijevim zgodnjim filmom Beli šejk iz leta 1952.

Prikazali bodo vseh dvajset režiserjevih celovečernih filmov, tri celovečerne omnibuse, h katerim je Fellini prispeval svoje epizode, in štiri dokumentarne filme o Felliniju, ki jih je posnel nemško-ameriški avtor Gideon Bachmann.

Foto: Slovenska kinoteka/Katja Goljat
Foto: Slovenska kinoteka/Katja Goljat

Projekcijo Bachmannovega dokumentarca Fellinikon bo v petek, 11. junija, ob 18.00 s predavanjem uvedel Riccardo Costantini, urednik programa pordenonskega kulturnega centra in kinematografa Cinemazero.

Fellinikon, ki pripomore k razumevanju Fellinijevega genija, dokumentira priprave in snemanje nekaterih prizorov kultnega Satirikona. Začne se z zgovorno Bachmannovo izjavo: "Fellini naše delo vsak dan spremlja z veliko radovednostjo. Sumničav je, prede kakor maček in opazuje nas bolj kakor mi njega. Fellinikon: mačje oči!"

V kinotečni dvorani Silvana Furlana je na ogled razstava Federico Fellini na slovenskih filmskih platnih, na kateri so razstavljeni plakati različnih jugoslovanskih distribucijskih podjetij, ki so napovedovali Fellinijeve filme, predvajane v slovenskih oziroma jugoslovanskih kinematografih. Razstavo so v Slovenski kinoteki pripravili v sodelovanju s Hrvaško kinoteko pri Hrvaškem državnem arhivu.

Med 3. junijem in 7. julijem bo v preddverju Slovenske kinoteke na ogled še ena razstava: letos in lani so študenti magistrskega študija smeri Grafično oblikovanje na ALUO-ju ustvarjali projekt FELLINI 100, ki je vključeval oblikovanje filmskega plakata v digitalnem tisku in filmske knjižice. Plakati vso nadgrajeni z dodatno informacijo v obliki aplikacije EyeJack, ki obiskovalcu omogoča, da si dele Fellinijevih filmov, ogleda z aplikacijo, naloženo na prenosnem telefonu.