O plošči Pljuni istini u oči, ki je bila brez prave utemeljitve prepovedana, še pred tem pa se prodala v rekordni nakladi, pripoveduje dokumentarec, ki ga TV Slovenija ponuja v svojem arhivu.

V dokumentarcu Varje Močnik člani skupine Buldožer, njihovi prijatelji in oboževalci obujajo spomine. Foto: Miro Mele
V dokumentarcu Varje Močnik člani skupine Buldožer, njihovi prijatelji in oboževalci obujajo spomine. Foto: Miro Mele

Številnim dokumentarnim filmom, serijam in drugim oddajam, ki jih Televizija Slovenija v teh dneh odklepa v svojem spletnem arhivu, se je danes pridružil dokumentarni film režiserke Varje Močnik LP film Buldožer – Pljuni istini u oči.

Foto: Kinodvor
Foto: Kinodvor

V spletnem arhivu Televizije Slovenija 4D si lahko od danes ogledate tudi francosko dokumentarno oddajo o ruskem predsedniku, Putin - novo carstvo.

V tem člani zasedbe, ki spada med najbolj prepoznavne kulturne pojave na prostoru Slovenije in nekdanje Jugoslavije, obujajo spomine, tistih časov pa se spominjajo tudi njihovi prijatelji in oboževalci.

Buldožer so na prvencu Pljuni istinu u oči ponudili edinstveno mešanico številnih glasbenih in kulturnih vplivov, od rocka do alternativnega popa in džeza. Plošča je bila – tako z ovitkom kot samimi skladbami – nekaj povsem novega in drugačnega od prevladujočih trendov na jugoslovanski glasbeni sceni sredi sedemdesetih let. Odrski nastopi Buldožerjev so bili manične eksplozije kreativne norosti, ki so publiko šokirale ali navduševale, vsekakor pa je niso pustile ravnodušne. Besedila so bila poezija ironije in absurdnosti, ki ji je navidezno manjkalo smisla, a so postala priljubljena in določene fraze so se prikradle v pogovorni jezik. Odnos skupine z mediji je bil že v času socializma zastavljen grandiozno in manipulatorsko.

Sorodna novica Filmska recenzija: LP film Buldožer - Pljuni istini u oči

Njihov prvenec Pljuni istini u oči je bil umaknjen iz prodaje brez uradnega pojasnila. Neuradno pa naj bi bil vzrok prepričanje, da Buldožer kvari mladino in jo navaja na seks, droge, alkohol in samomor. A bolj kot le klasična rokerska zasedba so bili Buldožerji sprva večmedijski kolektiv, ki je posegal tudi v svet vizualne kulture, filma in uprizoritvenih praks.

Pričevanja sogovornikov se v dokumentarnem filmu prepletajo s fiktivnimi prizori, slikovnim materialom s plošče, arhivskim gradivom in animacijami, vse skupaj pa ustvarja svež in nadrealističen film, ki presega zgodbo legendarnega albuma, ampak prek tega oriše tudi sliko tedanje družbe in časa. Dokumentarec LP film Buldožer – Pljuni istini u oči je drugi v seriji filmov o ključnih ploščah, ki so pisale slovensko glasbeno zgodovino. Prvi je bil posvečen prvencu Pankrtov, plošči Dolgcajt (Igor Zupe, 2006), tretji pa prvencu skupine Laibach.

Dokumentarni film si lahko ogledate spodaj:

LP film Buldožer - Pljuni istini u oči, dokumentarni film