Osmi film kultne sage bodo začeli snemati za mesec v Londonu, marca pa ekipa prihaja v Dubrovnik. Foto: EPA
Osmi film kultne sage bodo začeli snemati za mesec v Londonu, marca pa ekipa prihaja v Dubrovnik. Foto: EPA
false
Med lokacijami v Dubrovniku, kjer bodo snemali prizore, je tudi glavna ulica Stradun. Foto: MMC RTV SLO

Marca bodo namreč v Dubrovniku snemali scene novega, že osmega dela ene najbolj priljubljenih filmskih sag. Filmska ekipa se bo tam mudila med 9. in 16. marcem, je potrdil direktor hrvaškega avdiovizualnega centra Hrvoje Hribarja. Kot je še dejal, so se priprave za snemanje začele že pred dvema mesecema, vendar pa zaradi obveznosti do producentov niso smeli prej objaviti uradne novice. Film bodo sicer začeli februarja snemati v Londonu.

Britanski producenti iz studia Space Bear Industries so napovedali, da bodo dva dni postavljali sceno, snemati pa bodo začeli 11. marca. Poleg na mestnem ozidju bodo snemali tudi na najbolj znani dubrovniški ulici Stradunu in okoliških trgih, v starem mestnem pristanišču ter na plaži Banj.

Snemanje prinaša tudi dobrodošlo finančno injekcijo. Hribar je poudaril, da bodo med snemanjem v Dubrovniku zaslužili približno 38 milijonov kun (okoli 5,5 milijona evrov), kar bo največja posamezna tovrstna investicija na Hrvaškem doslej. Američani bodo v Dubrovniku posneli eno idilično sceno, najbolj znano hrvaško turistično mesto pa bo postalo čudežno filmsko mesto.

"Dubrovnik ne bo najlepše mesto na svetu, temveč v galaksiji. Dubrovnik odhaja v vesolje in to je neprecenljivo za vse, ki se ukvarjajo s turistično promocijo," je še dodal Hribar.

Že učinek Igre prestolov na hrvaški turizem in hrvaško gospodarstvo je zelo velik, saj se v mesto, ki je že sicer eden od najbolj mondenih turističnih krajev, zgrinjajo turisti z vsega sveta. Turistični delavci so zajahali val uspeha in ponujajo ture po poteh serije, množičen obisk pa polni tudi blagajne zadovoljnih ponudnikov gostinskih storitev. Pričakovati je, da bo snemanje Vojne zvezd le še dodatno utrdilo Dubrovnik kot mesto, ki ga je nujno treba obiskati.

Sedmi film prinesel že dve milijardi
Zadnji film Vojna zvezd: Sila se prebuja je od začetka predvajanja 18. decembra v blagajne po vsem svetu prinesel že več kot dve milijardi dolarjev, je ta teden poročal Entertainment Weekly. S tem je po Avatarju in Titaniku postal tretji film v zgodovini, ki je prebil ta mejnik.