Foto: AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo
Foto: AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo
Sorodna novica Kusturica bo novi film snemal v Sočiju in bo nemara postal tudi ruski državljan

Srbskega filmskega režiserja, scenarista in glasbenika Emirja Kusturico je po napovedi, da bo naslednje tri filme posnel v Rusiji, gostil ruski predsednik Vladimir Putin. Putin in Kusturica sta se že večkrat srečala v Beogradu in Moskvi. V tokratnem pogovoru sta si izmenjala poglede na filmsko umetnost in izkazala medsebojno spoštovanje. Putin je pohvalil Kusturičevo nagovarjanje zgodovine, Kusturica pa je ponovil, kar je o Putinu povedal že večkrat – izkazal mu je naklonjenost, ker Rusijo ohranja na mestu svetovne velesile.

Kusturica naklonjenost Putinu izkazuje že leta
"Moj odnos do Vladimirja Vladimiroviča Putina je zelo jasen: spoštovanje," je Kusturica dejal v intervjuju za Hollywood Reporter leta 2018. "Nekajkrat sva se srečala, enkrat sem od njega prejel medaljo. Izjemno spoštujem, kako je Rusijo spravil s kolen," je povedal in dodal, da "ni protiameriško usmerjen. Vzgojen sem bil, da imam rad obe strani."

Kusturica se je tokrat Putinu zahvalil za, kot je dejal, "zgodovinsko pravičnost". "Rad bi se vam zahvalil za vašo osebno zgodovinsko pravičnost, ki je Slovanom lastna. Kar se zdaj dogaja v Ukrajini, je za nas boj. Videli smo, kaj se je zgodilo z banderiti na Hrvaškem, ko so izgnali 230.000 Srbov. Mislim, da je ta analogija zelo pomembna za vse," je povedal režiser. S tem se je skliceval na privržence ​​Stepana Bandere iz Organizacije ukrajinskih nacionalistov, ki so se bojevali proti Poljski in Sovjetski zvezi za neodvisno ukrajinsko državo.

Sorodna novica V Ukrajini shodi podpore ob rojstnem dnevu nacionalista Bandere

Namerava posneti še štiri filme in končati kariero
Kusturica namerava posneti "ruski triptih", tri filme po delih pisateljev Fjodorja Dostojevskega, Nikolaja Gogolja in Leva Tolstoja. "Imam idejo, da bi naredil triptih v novem svetu, ruski triptih, tri filme. Prvi bo Inženir lahke hoje – to je moja sodobna različica Dostojevskega. Potem moja različica Gogolja Kako se je Ivan Ivanovič razjezil na Ivana Nikiforoviča – zelo smešno in mislim, da je pomembno, da naredimo to zdaj. In tretji film Kozaki po Levu Nikolajeviču Tolstoju," je povedal Kusturica. Dodal je, da namerava po ruskem triptihu in filmu po knjigi Laurus Jevgenija Vodolazkina končati svojo kariero.

"Umetnost odseva resničnost življenja, a danes je le pozabljena preteklost," je povedal Putin in dodal, da se mu zdi, da je lahko Kusturičevo nagovarjanje zgodovine zelo zanimivo in produktivno, poroča ruska tiskovna agencija RIA. Ideje srbskega režiserja o snemanju filmov v Rusiji je označil za zanimive "in o njih bi se morali pogovoriti", je povedal ruski predsednik.

Emir Kusturica se je srečal s Putinom