Srbski režiser Emir Kusturica se je leta 1954 rodil v Sarajevu, kjer je tudi odraščal. Foto: EPA
Srbski režiser Emir Kusturica se je leta 1954 rodil v Sarajevu, kjer je tudi odraščal. Foto: EPA

Kusturica je v pogovoru za rusko tiskovno agencijo Tass dejal, da bo film The Engineer of Easy Walks pripovedoval zgodbo o mladeniču, ki dela kot dimnikar, a se hkrati ukvarja z "lahkosprehodnim inženiringom", kar pomeni, da hodi na sprehode s tistimi, ki potrebujejo družbo.

Protagonista, ki postaneta prostitutka in raznašalec pic
"Kamor koli hočeš iti, bo šel s tabo, ker je preprosto dobra oseba. A obstaja težava: zaljubi se v lepo mladenko, ki je v težavah. Dekle ima težavnega očeta (...). Izgubil je ves denar, tudi tista sredstva, ki so bila zbrana za bolnega brata ljubljene našega inženirja. Denar je bil namenjen rešitvi dečka. Zato se ta mlada ženska odloči, da bo denar zaslužila sama, da bi plačala zdravnike, in sicer tako, da postane prostitutka. Odide v Sankt Peterburg, nato pa protagonist izgubi sled za njo. Nato se tudi on preseli v Sankt Peterburg in postane raznašalec pic, da bi preživel. Vse ostalo pa boste že videli v filmu," je vsebino prihajajočega filma povzel 69-letni Kusturica.

"Na splošno sem državljan sveta, še posebej Rusije"
V pogovoru je dejal še, da se ima za ruskega državljana in bo to morda kasneje tudi uradno postal, izrazil je tudi svojo ljubezen do te države. "Na splošno sem državljan sveta, še posebej Rusije," je dejal. Dodal je, da bo "nemara to tudi uradno postal, zakaj pa ne. sem že državljan Srbije, Francije. Čemu ne bi dobil še ruskega državljanstva."

Leta 1988 v Beogradu rojeni igralec Miloš Biković, je nastopil v številnih ruskih produkcijah in večkrat tudi javno izrazil svoje občudovanje ruske kulture. Foto: EPA
Leta 1988 v Beogradu rojeni igralec Miloš Biković, je nastopil v številnih ruskih produkcijah in večkrat tudi javno izrazil svoje občudovanje ruske kulture. Foto: EPA

Zaželeno sodelovanje z nesojenim igralcem serije Beli lotus
Kusturica po lastnih besedah v prihodnosti ne izključuje sodelovanja s še enim v Rusiji priljubljenim Srbom – igralcem Milošem Bikovićem. "Če obstaja vloga zanj – zakaj pa ne," je še dejal Emir Kusturica za agencijo Tass. Gre za 36-letnega igralca, ki so ga po pritožbah ukrajinskega zunanjega ministrstva zaradi njegovih proruskih stališč izločili iz igralske zasedbe nove sezone HBO-jeve uspešne serije Beli lotos.

Biković je odločitev ustvarjalcev serije komentiral z besedami, da gre za "zmagoslavje absurda in poraz umetnosti". Ob tem je poudaril , da ne podpira nobenih vojn, in opomnil, da je odraščal v nekdanji Jugoslaviji. "Odraščal sem v državi, ki jo je razdejala vojna. Pri 11 letih sem dneve in noči preživljal v zakloniščih, medtem ko so mojo domovino in moj domači kraj bombardirali. Nikomur ne bi mogel zaželeti takšnega uničenja." Dodal je še, da si želi, da bi se vsi trenutni spori povsod "končali in da bi prevladala načela ljubezni".