Prvi dve epizodi serije si je bilo mogoče ogledati 6. marca, v naslednjih dneh sledita vsakič še po dve epizodi. Foto: Youtube/zajem zaslona
Prvi dve epizodi serije si je bilo mogoče ogledati 6. marca, v naslednjih dneh sledita vsakič še po dve epizodi. Foto: Youtube/zajem zaslona

96-letnega Mela Brooksa je skozi serijo Smešna plat zgodovine: 2. del (History of the World: Part II) mogoče slišati kot pripovedovalca. "Komaj čakam, da še enkrat povem pravo resnico o vseh lažnih grozljivih zgodbah, za katere je svet prepričan, da so zgodovina!" je sporočil komik še pred snemanjem serije. Na ogled je na pretočni platformi Hulu, kjer je nastala v sodelovanju s studiem Searchlight Television & 20th Television.

Poleg Brooksa so med izvršnimi producenti in avtorji še Nick Kroll, Wanda Sykes, Ike Barinholtz, David Stassen in Kevin Salter, ki v seriji tudi nastopajo. "Njegov komični um je še vedno tako oster. Ima noro življenjsko moč in še vedno se šali," je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP o Brooksu dejal Kroll.

Prizor iz filma Smešna plat zgodovine: 1. del. Foto: IMDb
Prizor iz filma Smešna plat zgodovine: 1. del. Foto: IMDb

Parodiranje religije in ključnih trenutkov zgodovine
Smešna plat zgodovine: 1. del je v kinematografe prišla leta 1981 in s pomočjo svojih pogosto surovih šal, ki so osramotile zgodovinske osebnosti od kamene dobe do francoske revolucije, požela svetovni uspeh.

Brooks je takrat poskrbel za scenarij, režijo in produkcijo, nastopil pa je v kar petih vlogah. Med drugim je upodobil nerodnega Mojzesa, ki je padel in razbil kamen z več kot desetimi zapovedmi, pa tudi satiričnega junaka iz rimskega imperija z imenom Comicus in pohotnega Ludvika XVI., ki je svoj položaj izkoristil za nadlegovanje žensk. Ob njem je takrat nastopilo kar nekaj igralcev, ki so danes že pokojni: Gregory Hines, Madeline Kahn, Harvey Korman in Cloris Leachman.

Brooks ni požrl besede izpred več kot štirih desetletij
Sicer velja, da prvi del Smešne plati zgodovine kljub naslovu pravzaprav ni predvideval nadaljevanja, a se je kljub temu v Brooksovi maniri končal s prav tako parodičnim napovednikom za svoje nadaljevanje. In kaj naj bi prinesel? Med drugim Hitlerja na ledu in Jude v vesolju, parodiranje Vojne zvezd in Muppet showa. A je Brooks celih 42 let pozneje očitno izpolnil obljubo o nadaljevanju.

Galileo, ki objavlja svoje videe na TikToku
Zgodovina sveta: 2. del znova obravnava Jezusovo izdajo, ki jo je zakrivil Juda Iškarjot, izum telefona, državljansko vojno v ZDA, rusko revolucijo in invazijo zaveznikov v Normandiji. Serijo seveda zaznamuje značilni Brooksov humor med besednimi igrami, nesporazumi in anahronizmi, posodobljen za dobo družbenih omrežij.

Serija gledalce popelje na snemanje Shakespearovega Romea in Julije in na fotografiranje konference v Jalti z zmagovitimi voditelji druge svetovne vojne Winstonom Churchillom, Franklinom Rooseveltom in Josipom Stalinom. Uvede jih celo v zakulisje pogajanj v mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu. Nick Kroll je glede serije in stanja komedije danes dejal: "Osebno menim, da lahko trenutno v komediji še zmeraj govoriš in počneš nore stvari. Le malo bolj premišljen moraš biti, kako in zakaj jih izgovarjaš."

Mel Brooks leta 2014, ko je odtisnil dlani in stopala v svež cement na pločniku v Hollywoodu. Foto: Reuters
Mel Brooks leta 2014, ko je odtisnil dlani in stopala v svež cement na pločniku v Hollywoodu. Foto: Reuters

Komik v maloštevilnem klubu EGOT
Mel Brooks se je rodil v New Yorku leta 1926 v družino judovskih priseljencev iz Ukrajine. Na ustvarjalno pot je sprva stopil kot džezovski bobnar, nato pa se je začel uveljavljati kot pisec skečev in filmskih scenarijev. Slavo tudi onkraj ZDA so mu prinesle parodije in komedije, v katerih je tudi sam zaigral.

Z ženo Anne Bancroft na posnetku iz leta 1964. Foto: AP
Z ženo Anne Bancroft na posnetku iz leta 1964. Foto: AP

Vse življenje se je norčeval iz Hitlerja v različnih produkcijah, vključno z uspešnim muzikalom Producenti. Brooks je eden redkih komikov, ki so prejeli vse štiri najpomembnejše ameriške nagrade v zabavni industriji: emmy (televizija), grammy (glasba), oskar (film) in tony (gledališče).

Pred dvema letoma je pri založbi Penguin Random House izdal svojo prvo knjigo spominov, naslovljeno All About Me!: My Remarkable Life in Show Business (Vse o meni!: Moje izjemno življenje v šovbiznisu). Na 400 straneh je mogoče prebrati vse od vojskovanja v Severni Afriki med drugo svetovno vojno do dolgoletnega sodelovanja s komikom Carlom Reinerjem (1922–2020). Razpisal pa se je seveda tudi o svojem 40-letnem zakonu z igralko Anne Bancroft, znano po vlogi razvpite gospe Robinson v filmu Diplomiranec, s katero je bil poročen do njene smrti v letu 2005.

Disable checkingPremium suggestions

Disable checkingPremium suggestions