Mel Brooks si je za odtis dlani in stopal v svež cement v Hollywoodu leta 2014 na levi dlani
Mel Brooks si je za odtis dlani in stopal v svež cement v Hollywoodu leta 2014 na levi dlani "omislil" dodaten prst. Foto: Reuters

Knjiga, v izvirniku naslovljena All About Me!: My Remarkable Life in Show Business, bo zajemala vse od Brooksovega služenja vojaškega roka in njegovega dolgoletnega sodelovanja s komikom Carlom Reinerjem, ki se je poslovil lani poleti, do 40-letnega zakona z igralko Anne Bancroft in kako je bil njegov film Producenti prelit v nagrajeni muzikal na Broadwayu.

Sedem nadvse pestrih desetletij
Založnik je po navedbah The Guardiana knjigo opisal kot "očarljivo zgodbo o Hollywoodu in širše, kot jo je izpričal eden njegovih najbolj čislanih poznavalcev". Dodal je še, da bo "ta testament več kot 70 let neverjetnega dela seveda smešen, pa tudi nepopustljiv, zgovoren in nostalgičen, podobno kot sam legendarni zabavljač". Glede na napoved bo knjiga prinesla tudi "nikoli povedane, zakulisne anekdote" iz komikove kariere.

Mel Brooks in Carl Reiner. Foto: AP
Mel Brooks in Carl Reiner. Foto: AP

Povabilo na izjemno vožnjo z Brooksom
Brooks je proces pisanja opisal kot "vesel in včasih grenko-sladek". Izrazil je še upanje, da "bodo ljubitelji komedije dobili zgodbo o mojem delu in res uživali v tej izjemni vožnji z mano", je še dejal.

Mel Brooks, ki se je rodil v New Yorku leta 1926 v družino judovskih priseljencev iz Ukrajine, je eden tistih redkih ustvarjalcev, ki so za svoje delo prejeli vse najuglednejše ameriške nagrade zabavne industrije (EGOT – emmy, grammy, oskar in tony).

Med drugo svetovno vojno je služil v Severni Afriki, pozneje pa je bil džezovski bobnar in se je začel uveljavljati kot pisec skečev in filmskih scenarijev. Mednarodno slavo so mu prinesle filmske parodije in komedije, v katerih je tudi sam nastopil.

Plodoviti Producenti na platnu in odru
Prvega oskarja si je prislužil leta 1964 za kratki film Kritik, drugega pa že čez štiri leta za scenarij za omenjeno komedijo Producenti, ki jo je leta 2001 na oder postavil kot muzikal. Zanj je prejel kar 12 tonyjev. Leta 2005 pa je komedija doživela še eno filmsko različico.

S filmom Vroča sedla se je Brooks ponorčeval iz ameriških vesternov, komedija Robin Hood: Možje v pajkicah je predstavila drugačen pogled na večnega junaka, v Smehu v vesolju pa si je privoščil znanstvenofantastične mojstrovine, kot so Vojna zvezd, Osmi potnik, Planet opic in Zvezdne steze.

Anne Bancroft in Mel Brooks leta 1964. Foto: AP
Anne Bancroft in Mel Brooks leta 1964. Foto: AP

Brooks se je leta 1964 poročil z igralko Anne Bancroft, najbolj znano po vlogi razvpite gospe Robinson v filmu Diplomiranec. V zakonu sta bila vse do njene smrti v letu 2005. Svoj talent pa je Brooks prenesel tudi na enega izmed svojih štirih otrok – najmlajšega sina Maxa, ki je uspešen pisec in scenarist. Med drugim je sodeloval pri filmu Svetovna vojna Z, v katerem je med drugim nastopil Brad Pitt.

Pred svojim 90. rojstnim dnem je v enem izmed intervjujev dejal, da kljub visoki starosti še ne razmišlja o upokojitvi.