Naslov
Naslov "Green Book" je aluzija na knjižico The Negro Motorist Green Book, ki je izhajala v letih 1936 - 1966. temnopolti Američani so v njej lahko našli naslove prenočišč, trgovin in drugih krajev na Jugu, kjer niso prakticirali segregacije. Foto: IMDb
Green Book je prva resnejša drama v režiserski karieri Petra Farrellyja. Foto: IMDb

Farrelly, ki je znan po režiji komedija Butec in butec ter Nori na Mary, je po razglasitvi nagrade priznal, da si takega razpleta ni mogel predstavljati niti v najbolj divjih sanjah.

Komična drama z Mahershalo Alijem in Viggom Mortensenom v glavnih vlogah je zgodba o italijansko-ameriškem delavcu, ki se zaposli kot šofer klasičnega pianista. Ker je glasbenik temnopolt, je zanj namreč prenevarno, da bi v šestdesetih letih prejšnjega stoletja potoval sam po ameriškem jugu.

So karte zdaj premešane?
Green Book kar naenkrat velja za presenetljivega kandidata za oskarjevsko nominacijo v kategorijah najboljših igralcev v glavni in stranski vlogi ter morda celo za najboljši film - "presenetljiv" zato, ker Farrelly slovi po sicer izjemno priljubljenih komedijah, a ne ravno takih, ki bi jih Akademija kdaj upoštevala za zlate kipce. Poleg tega je studio Universal film na festival poslal brez kakršnega koli cirkusa, ki ponavadi spremlja filme, ki ciljajo na večje nagrade.

The Hollywood Reporter ob tem omeni, da je Green Book klasičen film ceste o nasprotujočih se značajih, ki se bosta na koncu zbližala in se nečesa naučila ob bližnjega. Nekaj podobnega bi ahko rekli za klasiko Voznik gospodične Daisy, ki je oskarja za najboljši film dobil pred 29 leti.

V programe letošnjega festivala je bilo sicer vključenih 342 filmov iz 83 držav, svetovno premiero jih je na festivalu doživelo 138. Med drugim so svoje filme predstavili režiserji Steve McQueen, Barry Jenkins, Radu Jude, Jafar Panahi, Pawel Pawlikowski, Matteo Garrone, Michael Moore in Damien Chazelle. Drugi najboljši film po izboru občinstva je bil If Beale Street Could Talk, ki ga je režiral Barry Jenkins, tretji pa Roma v režiji Alfonsa Cuarona, ki je nedavno zmagal na beneškem festivalu. Marsikoga je tako presenetilo, da se A Star Is Born, odmevna melodrama z Lady Gaga v glavni vlogi, ni uvrstila niti v prvo trojico po izboru občinstva.

Slovensko kinematografijo sta v Torontu zastopala filma Posledice scenarista in režiserja Darka Štanteta ter Zimske muhe Olma Omerzuja. Zimske muhe, ki so na festivalu slovenskega filma pravkar dobile vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo, si lahko danes ogledate v Kinu Komuna.