Napovedi stavnih hiš predvidevajo, da bo zgodovinska drama 12 let suženj dobila nagade v petih ključnih kategorijah. Foto: Reuters
Napovedi stavnih hiš predvidevajo, da bo zgodovinska drama 12 let suženj dobila nagade v petih ključnih kategorijah. Foto: Reuters
Cate Blanchett se letos zdi nezaustavljiva sila v kategoriji najboljše ženske glavne vloge. Njeno bafto napovedujemo s skoraj največjo gotovostjo. Foto: Reuters

Na slovesnosti v Kraljevi operni hiši v Londonu, ki se je bo udeležil tudi prince William, njen gostitelj pa bo že devetič igralec Stephen Fry, pričakujejo številne hollywoodske zvezdnike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Filmom Gravitacija, Ameriške prevare in 12 let suženj po številu nominacij sledijo Kapitan Phillips z devetimi nominacijami ter Moje življenje z Liberacejem in Reševanje gospoda Banksa, vsak s po petimi nominacijami.

Film 12 let suženj je nominiran v petih od šestih najpomembnejših kategorij, med drugim za najboljši film, najboljšega režiserja in najboljšega igralca. Režiral ga je Steve McQueen, svobodnega temnopoltega Američana, ki ga zasužnjijo, pa je upodobil britanski igralec Chiwetel Ejiofor.

Boj za najboljši film se bo bil še med filmi Philomena, Ameriške prevare, Gravitacija in Kapitan Phillips. Režiserji zadnjih treh - David O. Russell, Alfonso Cuaron in Paul Greengrass - konkurirajo McQueenu in Martinu Scorseseju, ki se je podpisal pod film Volk z Wall Streeta.

Bitka za igralko že odločena? Za igralca malo manj
V kategoriji najboljšega igralca so nominirani še Bruce Dern (Nebraska), Christian Bale (Ameriške prevare), Tom Hanks (Kapitan Phillips) in Leonardo DiCaprio (Volk z Wall Streeta). Nagrade za najboljšo glavno igralko se nadejajo Amy Adams (Ameriške prevare), Cate Blanchett (Otožna Jasmine), Emma Thompson (Reševanje gospoda Banksa), Judi Dench (Philomena) in Sandra Bullock (Gravitacija).

Britanci na svoje ne pozabijo
Poleg nagrad v običajnih kategorijah na baftah podelijo tudi nagrado za najboljši britanski film. Letošnji nominiranci so Gravitacija, Mandela: dolga pot do svobode, Philomena, Dirka življenja, Reševanje gospoda Banksa in Sebični velikan.

Nagrade Britanske akademije za film in televizijo so pomemben kazalnik, kakšen bi bil lahko izid oskarjev, ki jih bodo podelili 3. marca.

Lani je bafto za najboljši film pobrala Misija Argo.