Lanski oskarji so privabili najmanjše število gledalcev do zdaj, samo nekaj več kot 10 milijonov. Foto: AP
Lanski oskarji so privabili najmanjše število gledalcev do zdaj, samo nekaj več kot 10 milijonov. Foto: AP

Akademija je na virtualni novinarski konferenci ta teden najprej razkrila odločitev, da bo podelitev oskarjev (že sedmič zapored) režiral Glenn Weiss, producent prireditve pa bo Will Packer. Morda bolj zanimiva za širšo javnost pa je bila objava, da se Akademija vrača k scenariju podelitve, ki ga je po javnem debaklu s Kevinom Hartom opustila pred tremi leti.

Precej smiselno bi bilo zaposliti zvezdnika filma, ki trenutno skoraj lastnoročno rešuje kinematografe po svetu. Foto: AP
Precej smiselno bi bilo zaposliti zvezdnika filma, ki trenutno skoraj lastnoročno rešuje kinematografe po svetu. Foto: AP

Kako zajeziti bliskoviti upad gledalcev?
Ko je leta 2017 podelitev oskarjev vodil komik in TV-voditelj Jimmy Kimmel, si je prenos v živo ogledalo 26,6 milijona ljudi. Ko so leta 2019 prireditev izpeljali brez voditelja, je gledanost dejansko poskočila na 29,6 milijona, a že leto pozneje zdrsnila na 23,6 milijona in lani na katastrofalnih 10,4 milijona gledalcev.

V nedavnem intervjuju za The Hollywood Reporter je Tom Holland, zvezdnik novega Spider-Mana, najdonosnejšega filma med pandemijo, izrazil zanimanje za voditeljsko vlogo. Pri reviji so medtem že izvedeli, da se je Akademija dejansko obrnila nanj, češ da si želijo "raziskati to možnost".

Ameriški tabloid Page Six medtem poroča, da je "v pogovorih" z Akademijo tudi igralec in komik (ter novi fant Kim Kardashian) Pete Davidson. Filmski blog Deadline kot favorita navaja Dwayna Johnsona ali pa katerega od uspešnejših voditeljev prejšnjih let, na primer Chrisa Rocka. "V pandemiji se je naloga angažiranja voditelja izkazala za velik izziv," poročajo. Obstaja tudi scenarij, po katerem bi trije voditelji vodili vsak svoj del večera.

Bi Pete Davidson pred male zaslone zvabil generacijo TikToka?Foto: Reuters
Bi Pete Davidson pred male zaslone zvabil generacijo TikToka?Foto: Reuters

"Kateri idiot pa ne bi vodil oskarjev?" so bile Hollandove besede v omenjenem intervjuju. Pravzaprav marsikdo – ta naloga v filmski industriji velja za "nehvaležno", več zvezdnikov pa je v preteklih letih javno zavrnilo kakršno koli snubitev Akademije. Najbolj viharno je bilo pred podelitvijo leta 2019, ko je Kevin Hart dal odpoved pičle tri dni po tem, ko ga je Akademija napovedala kot voditelja. V javnost so namreč prišli njegovi stari homofobni tviti, za katere se ni bil pripravljen opravičiti. Po njegovem odstopu so se producenti odločili za prireditev brez enega samega voditelja.

Pred letom 2018 je bila prireditev brez voditelja nazadnje leta 1989 in ta poskus Akademije je prinesel enega izmed najbolj neslavnih trenutkov oskarjev. Rob Lowe in v Sneguljčico preoblečena igralka sta med drugim odpela priredbo pesmi Proud Mary. Bilo je tako katastrofalno slabo, da je studio Disney zaradi "zlorabe" lika Sneguljčice tožil ustvarjalce šova in da je hollywoodska elita (med drugim Julie Andrews, Paul Newman, Sidney Lumet in Gregory Peck) podpisala odprto pismo, v katerem so večer opisali kot "ponižujoč" in "sramoto". Debakel je uničil kariero producenta Alana Carra.

Odštevamo do nominacij
Podelitev oskarjev se po lanski selitvi na losangeleško postajo Union vrača v gledališče Dolby, ki je prireditev gostilo vse od leta 2002. Nominacije bodo znane 8. februarja, dobitniki nagrad pa v noči s 27. na 28. marec.