Andrzej Wajda upa, da bo film o pokolu v Katinskem gozdu dokončal še pred koncem leta 2006. Foto: EPA
Andrzej Wajda upa, da bo film o pokolu v Katinskem gozdu dokončal še pred koncem leta 2006. Foto: EPA
Katinski gozd
Na množičnih grobovih žrtev katinskega pokola vsako leto potekajo komemoracije. Foto: EPA

Andrzej Wajda pač ne. Poljski režiser z napovedjo filma o pokolu 15.000 poljskih vojakov v Katinskem gozdu pogumno stopa plazu obtožb nasproti. Letošnji dobitnik berlinskega medveda za življenjsko delo ne želi prikazati "obeh" plati zgodbe o dogodku leta 1940, za katerega so Sovjeti, resnični krivci, skušali krivdo zvaliti na nemške okupatorje. Wajda bo v filmu predstavil predvsem čustva, ki so ga preplavila, ko se je zavedel, da njegovega očeta, ene izmed žrtev, ne bo več domov.

Kupčija s poljsko zemljo
Pokol v Katinskem gozdu še danes velja za skoraj prepovedano temo v pogovorih med Poljaki in Sovjeti. Čeprav se je že med drugo svetovno vojno razvedelo, da so poljske vojake in častnike pobile enote sovjetske tajne policije. Ozadje tragedije je bil skrivni pakt Molotov - Ribbentrop, s katerim sta Sovjetska zveza (Sovjeti so nasedli Hitlerjevim zagotovilom, da Nemcev Sovjetska zveza niti malo ne zanima) in nacistična Nemčija določili svoja interesna ozmelja na Poljskem in si tako "razdelili" državo.

Po vdoru v "svoj del" Poljske so Sovjeti zajeli na tisoče poljskih vojakov in častnikov ter jih predali v "oskrbo" skrivni službi NKVD (predhodnici KGB-ja). Pod pretvezo, da ujetniki ne zmorejo osvojiti prosovjetskega razmišljanja, so enote skrivne policije odstranile množice poljskih mož.

Jalovo čakanje na knjigo
Eden izmed teh je bil tudi oče Andrzeja Wajde. Wajda je snemanje filma, ki ga želi dokončati do konca leta 2006, načrtoval že dolga leta. S projektom je tako dolgo odlašal le zato, ker je čakal na izid primernega romana o dogajanju v Katinskem gozdu. A ga ni dočakal. Zato se je kljub prepričanju, da je veliko lažje posneti film po literarni predlogi, kot pa se truditi še s pisanjem scenarija, lotil dela.

Prelom z Mihailom Gorbačovom
Svoj "obračun" s Sovjeti, ki so vse do leta 1990, krog laži je prekinil predsednik Mihail Gorbačov, odgovornost za poboje pripisovali Nemcem, namerava Andrzej Wajda izpeljati zares temeljito. Delo Sovjetov želi prikazati v vseh njegovih grozljivih razsežnostih, zato je nastajanje filma nekoliko zastalo. Ekipa je imela namreč težave, kako čim bolj realistično prikazati dogodek, ki je nešteto poljskim otrokom "ukradel" očeta. Morda se bodo ob morebitnem ogledu filma o svojem delovanju nekoliko zamislili tudi zdajni ruski vojaški poveljniki, ki enote pošiljajo v zelo "sumljive" akcije v predelu gorovja Kavkaz.