Medtem ko se je po svetu v nekem obdobju povečalo število otrok z imeni junakov iz serije, so predavanja na temo Igre prestolov v ZDA ponujale celo nekatere univerze. Foto: Reuters
Medtem ko se je po svetu v nekem obdobju povečalo število otrok z imeni junakov iz serije, so predavanja na temo Igre prestolov v ZDA ponujale celo nekatere univerze. Foto: Reuters

Studio Linen Mill v Bainbridgeu na Severnem Irskem je bil seveda samo ena od številnih lokacij, kjer je televizija HBO poustvarjala fantazijske svetove srednjeveškega spektakla igra prestolov. Zdaj so svojo ogromno skladovnico rekvizitov, kulis in kostumov uredili v pregledno razstavo, ki bo od petka naprej odprta tudi za javnost.

Med slavnimi artefakti, ki jih bodo ljubitelji serije najbrž prepoznali, je, denimo, meč, ki ga je nosil Jon now, ter obleka, ki jo je njegova sestra Sansa nosila za poroko z Joffreyjem. "Oboževalci bodo navdušeni nad tem ogledom studia, ker je bilo vse, kar bodo na razstavi videli, tudi dejansko uporabljeno v nadaljevanki," je komentiral igralec Ian Baettie, ki je v igri prestolov igral Meryna Tranta.

"To so kulise, pred katerimi smo se sprehajali. To so oblačila, ki smo jih nosili, in orožje, ki smo ga vihteli – vse, kar ti pade na pamet, je tukaj. In če na zaslonu morda na to niso bili pozorni, pa bodo ljudje tokrat lahko prvič videli, kakšna neverjetna osredotočenost na podrobnosti je bila potrebna pri vseh vidikih ustvarjanja Igre prestolov."

Kulisa velike dvorane v Zimišču, prestolnici severa, kjer je imela sedež  hiša Stark. Foto: Reuters
Kulisa velike dvorane v Zimišču, prestolnici severa, kjer je imela sedež hiša Stark. Foto: Reuters

Postavitev, ki se razteza na 10 tisoč kvadratnih metrih, med drugim vključuje kuliso velike dvorane v Zimišču, Kraljevega pristanka in Zmajevega kamna ter številne interaktivne eksponate.

Nadaljevanka, ki je ekranizirala vse doslej napisane romane iz serije Pesem ledu in ognja ameriškega avtorja Georgea R. R. Martina (in nato nadaljevala štreno samostojno), je na male zaslone pridivjala leta 2011. V osmih sezonah je postala svetovni fenomen in s svojo kontroverzno sklepno sezono leta 219 povzročila neverjetno žolčne debate na spletu.

Sorodna novica Kako bo videti Zmajeva hiša, predzgodba Igre prestolov?

Vseeno pa je dediščina nadaljevanke prevelika, da bi jo lahko ena sezona uničila. "To je bila tako ikonična stvar, ki je spremenila krajino televizijskih vsebin. Res upam, da bodo ljudje v njej uživali še dolga leta," je komentiral Daniel Portman, ki je bil v svetu igre prestolov Podrick Payne.

Kmalu bo svet Igre prestolov spet aktualen
Še letos bomo dobili "preddel", nadaljevanko House of the Dragon (Hiša zmaja), ki je postavljena v obdobje 200 let pred dogodki v Igri prestolov. Zgodba Martinovega romana Ogenj in kri, ki je bil predloga za scenarij, se zakoplje globoko v fascinantno, a hkrati nasilno zgodovino družine Targaryen, prednikov "matere zmajev" Daenerys. Gospodarji zmajev znajo na ogenj bruhajočih živalih jezditi, so belo-plavolasi in so razvpiti po tem, da se poročajo s sorodniki. V nadaljevanki nastopajo Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Olivia Cooke in Rhys Ifans.