Dolgoletni zapleti okrog (ne)izročitve in zaporne kazni Romana Polanskega so na temo zlorabe moči in položaja opozarjali še pred razmahom gibanja #MeToo. Pomenljivo se zdi, da hoče zdaj režiser prek zgodovinske teme načeti motiv
Dolgoletni zapleti okrog (ne)izročitve in zaporne kazni Romana Polanskega so na temo zlorabe moči in položaja opozarjali še pred razmahom gibanja #MeToo. Pomenljivo se zdi, da hoče zdaj režiser prek zgodovinske teme načeti motiv "pobesnelih medijev" in "lova na čarovnice". Foto: AP
Jeana Dujardina, ki bo igral "pozabljenega junaka" cele afere", se najbrž spomnite predvsem po črno-belem filmu Umetnik. Foto: AP
Afera Dreyfus je konec 19. stoletja Francijo razdelila na dva tabora - 'dreyfusovce', ki so nastopili proti konservativni, antisemitski vojaški kasti, ter podpornike slednjih.
Afera Dreyfus je konec 19. stoletja Francijo razdelila na dva tabora - 'dreyfusovce', ki so nastopili proti konservativni, antisemitski vojaški kasti, ter podpornike zadnjih. Foto: Wikipedia

Scenarij za zgodovinski vohunski triler je napisal Robert Harris, v vlogi Picquarta pa bo nastopil oskarjevec Jean Dujardin.

Afera Dreyfus zavzema pomembno mesto v francoski zgodovini, ki je leta 1894 za več kot desetletje razdelila Francijo. Zaradi krive obsodbe francoskega častnika Alfreda Dreyfusa za veleizdajo, je izbruhnila kriza ter spopad med republikanci in nacionalisti, ki se ni razrešil vse do leta 1906.

Grešni kozel
Dreyfus (1859–1935) je bil francoski častnik judovskega rodu, zaposlen na francoskem obrambnem ministrstvu, proti kateremu so leta 1894 vložili obtožnico, ker naj bi Nemčiji izdajal vojaške skrivnosti. Sodišče je odločilo, da je kriv, in ga obsodilo na dosmrtno ječo na Hudičevem otoku.

Leta 1896 je polkovnik Georges Picquart iz obveščevalne službe ugotovil, da je Dreyfus nedolžen in da je pravi vohun Ferdinand Walsin Esterhazy. Ko so novice o zmoti prišle v javnost, se je afera preselila v družbeno-kritično sfero. Romanopisec Emile Zola je med drugim na francoskega predsednika republike naslovil pismo z naslovom J'accuse (Obtožujem). V manifestu francosko vlado med drugim obtožuje antisemitizma.

Obnovitev postopka je sledila leta 1899, o zadevi je presojalo vojaško sodišče, ki je spet odločilo, da je Dreyfus kriv, a z olajševalnimi okoliščinami. Kazen so mu zmanjšali na deset let zapora. Da bi pomirili javnost, so Dreyfusa pomilostili, spet je lahko stopil v vojaško službo, dokončno pa je bilo njegovo ime oprano leta 1906, ko je Esterhazy priznal, da je on pravi vohun.

Film o aferi Dreyfus nastaja pod okriljem Legende Film, snemanje naj bi se kmalu začelo na različnih lokacijah okoli Pariza. Film bo v francoščini, Dreyfusa bo upodobil Louis Garrel, nastopila bosta še Mathieu Amalric in režiserjeva žena Emmanuelle Seigner.

Zgodovinska drama, povedana skozi prizmo vohunskega trilerja
Režiser poljskih korenin Polanski, ustvarjalec filmov, kot sta Chinatown in Rosmaryjin otrok, si je že več let prizadeval Dreyfusovo in Picquartovo zgodbo prikazai v angleško govorečem filmu. Leta 2012 je dejal: "Dolgo sem si želel narediti film o Dreyfusu, ne kostumske drame, ampak vohunski triler."

Zgodba je namreč po njegovem prepričanju izjemno pomembna za današnji čas, ker govori o "lovu na čarovnice, paranoji glede varnosti, skrivnih vojaških sodiščih, obveščevalni službi, ki uide izpod nadzora, lažnivi vladi in besnih novinarjih".

Producenti so medtem povedali, da je Picquart, ki je pozneje postal obrambni minister v vladi Georgesa Clemenceauja, pozabljeni junak te zgodbe. Na skrivaj je raziskoval primer, pridobil dokaze, ki jih je nato predstavil generalštabu, a francoska vojska ni želela priznati, da je naredila napako. Storila je vse, da bi se ga znebila.