Oče Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika bo 22. novembra dopolnil 90 let. Foto: BoBo
Oče Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika bo 22. novembra dopolnil 90 let. Foto: BoBo
Miki Muster
Miki Muster je letos prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo in bogat ustvarjalni opus. Foto: BoBo

TV Slovenija se mu ob tej priložnosti poklanja v okviru oddaj Velika imena malega ekrana s portretnim filmom, naslovljenim Gospod Zvitorepec - Miki Muster, katerega avtor in režiser je Slavko Hren.

Muster, letošnji Prešernov nagrajenec, eden začetnikov slovenskega stripa, po osnovni izobrazbi kipar, sicer pa verjetno naš najuspešnejši avtor stripa in risanega filma, karikaturist in človek mnogih talentov, bo 22. novembra dopolnil 90 let.

Stripi, slikanice, risanke, karikature in oglasi
Celotna serija njegovih stripov o legendarnem Zvitorepcu pravkar doživlja ponatis, v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) pa je bila oktobra postavljena velika pregledna razstava, ki je ponudila celovit vpogled v desetletja trajajoče Mustrovo ustvarjanje na področjih stripa, slikanic, risank, karikature in oglasov.

Njegovi brezčasni liki s sodobnimi aplikacijami osvajajo tudi tako vsakdanji svet, kot so mobilni telefoni z napovedmi vremena in gospoda vabijo na srečanja z vedno novimi najmlajšimi in starejšimi občudovalci na vse konce Slovenije. In on jih rad obiskuje in se z njimi veseli.

"Je možno o karizmatičnem gospodu, ki je ob prevzemu Prešernove nagrade februarja letos v kratkem nagovoru poudaril: 'Vse življenje sem uresničeval svoje otroške sanje in ljudi sem hotel zabavati,' povedati še kaj, česar ne vemo? Pokazati kaj, česar nismo videli? Je, veliko," pravi napoved filma.

Film govori o njegovem otroštvu, o njegovem glasbenem in pevskem talentu, ki sta mu omogočila kolikor toliko spodobno študentsko preživljanje v povojnih časih velikega pomanjkanja, pa o nenavadni izbiri študijske smeri kiparstvo na Likovni akademiji in o prizadevanjih v zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja, da bi v Ljubljani ustanovili filmski studio za animirani film.

Tudi redki arhivski posnetki
Posebno vrednost tokratnemu portretu dodajajo redki arhivski posnetki iz družinskih filmov Mikija Mustra, fotografije iz zasebnih albumov Mustrovih in čustvena pripoved o umetnikovi muzi - njegovi soprogi, ki jo po smrti vsak dan "obiskuje" na ljubljanskih Žalah.

Film prinaša tudi vsaj delno predstavitev odlomkov skoraj neznanih animiranih filmov Mikija Mustra: Puščica (1960) po predlogi Jožeta Javorška, Kurirček Nejček (1961) po zgodbi Vide Brestove in Zimske zgodbe po literarni predlogi Smiljana Rozmana. Pa tudi nekaj manj znanih risank, ki jih hrani Slovenski filmski arhiv pri ARS-u in odlomkov iz njegovega častitljivo velikega opusa animiranih filmov, ki jih je ustvaril v Nemčiji.