Elba je sin afriških imigrantov in je odraščal v vzhodnem Londonu. S pomočjo štipendije Prince's Trust je dobil mesto v Nacionalnem mladinskem glasbenem gledališču (NYMT). Foto: EPA
Elba je sin afriških imigrantov in je odraščal v vzhodnem Londonu. S pomočjo štipendije Prince's Trust je dobil mesto v Nacionalnem mladinskem glasbenem gledališču (NYMT). Foto: EPA

Elbo bodo z nagrado obenem ovenčali za njegove igralske veščine in za podporo raznolikosti ter novih talentov, piše BBC.

Nagrado mu bodo izročili na virtualni podelitvi 31. julija, ki jo bo vodil Richard Ayoade.

Zvezdnik iz TV-serij Luther in Skrivna naveza je ob novici o nagradi povedal, da je "velika čast" in njegovo "poslanstvo" dati priložnost uveljavljajočim se talentom iz različnih okolij, saj je tako priložnost pred leti dobil tudi sam.

Za razumevanje raznolikosti v industriji
"Zahvaljujem se Bafti, da prepoznava mene in druge, ki smo predani temu cilju, saj je vse to potrebno za večje zavedanje ter za razumevanje raznolikosti v industriji,"
je po poročanju britanskega BBC povedal nagrajenec.

Elba je postal širše znan po vlogi Stringerja Bella v Skrivni navezi in požel pohvale za naslovno vlogo v kriminalni drami BBC Luther. Igra tudi v delno avtobiografski TV-seriji Na dolgi rok, ki jo je ustvaril sam. Leta 2013 je ustanovil produkcijsko podjetje Green Door Pictures, ki se osredotoča na vključevanje in odkrivanje novih talentov v filmskem ustvarjanju.

Direktorica Bafte Amanda Berry je Elbo opisala kot enega najbolj znanih britanskih igralcev tako v Veliki Britaniji kot po svetu. "Prav tako je gonilna sila za podporo raznolikosti in zagotavlja talentiranim osebam iz različnih okolij, da dosežejo svoj potencial," je dejala.

Pred njim so posebno televizijsko nagrado med drugim dobili Clare Balding, Cilla Black, Lenny Henry in komentator John Motson.