Med drugim je leta 2001 upodobil z vesno nagrajenega protagonista Ivana v filmu Jana Cvitkoviča Kruh in mleko, ki je prejel zlatega leva prihodnosti v Benetkah in bil slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja.

Že v obdobju, ko je bil član dramskega ansambla v Novi Gorici, je Musevski
Že v obdobju, ko je bil član dramskega ansambla v Novi Gorici, je Musevski "opozarjal nase z realistično igro, z minimalističnimi izraznimi sredstvi in izredno subtilnim iskanjem razlogov za nehanja in dejanja 'malih', 'obrobnih' ljudi." Foto: BoBo

Novico o smrti so sporočili iz kranjskega gledališča, kjer je bil od leta 2003 član ansambla.

Rodil se je 12. junija leta 1965 v Ljubljani. Študiral je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), študij dramske igre v letniku Janeza Hočevarja pa je zaključil z uprizoritvijo Višnjev vrt junija 1993, piše na strani sigledal.org.

Kot Ivan v filmu Jana Cvitikoviča Kruh in mleko. Foto: Vertigo
Kot Ivan v filmu Jana Cvitikoviča Kruh in mleko. Foto: Vertigo

Zatem se je leta 1995 zaposlil v takratnem Primorskem dramskem gledališču (PDG) Nova Gorica, ki danes nosi ime SNG Nova Gorica. Leta 2003 je začel gledališko ustvarjati v kranjskem gledališču.

Realistična igra z minimalističnimi izraznimi sredstvi
Že v obdobju, ko je bil član dramskega ansambla v Novi Gorici, še pišejo na strani sigledal.org, je Musevski "opozarjal nase z realistično igro, z minimalističnimi izraznimi sredstvi in izredno subtilnim iskanjem razlogov za nehanja in dejanja 'malih', 'obrobnih' ljudi." Igro je še naprej razvijal v Kranju in dobil nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije za vlogo Ojdipa v Sofeklejevem Kralju Ojdipu in vlogo Chanchea v Gospodu Chanceu Jerzya Kosinskega, nagrado Sklada Staneta Severja za vlogo Točaja/Hudiča v Žabah Gregorja Strniše, Richarda v predstavi Podeželje in Martina in Miklavža v Akvariju Evalda Flisarja.

Igral je v številnih filmih, nagrajenih na najpomembnejših svetovnih festivalih. Njegova filmska pot se vije skozi več kot dvajset filmov različnih slovenskih režiserjev. Med njegovimi najbolj znanimi vlogami so te v filmih Kruh in mleko Jana Cvitkoviča, Delo osvobaja, Rezervni deli in Slovenka Damjana Kozoleta. Pred kratkim ga je bilo mogoče na velikih platnih videti v vlogi inšektorja Berginca v filmu Vsi proti vsem Andreja Košaka. Njegova zadnja filmska vloga je bila letos v koprodukcijskem filmu Vinka Möderndorferja Zastoj, ki je trenutno v postprodukciji.

"Do sebe je neprizanesljiv, človeško razgaljen v vsaki igralski upodobitvi posebej." Foto: BoBo

Za svoje filmske vloge je bil večkrat nagrajen, dobil je srce Sarajeva za najboljšega igralca na enajstem sarajevskem filmskem festivalu za vlogo Petra v Kozoletovem filmu Delo osvobaja, istega leta so ga v Portorožu na Festivalu slovenskega filma nagradili z vesno za kar dve vlogi, v Delo osvobaja in Uglaševanju Igorja Šterka. Vesno za najboljšega igralca je leta 2003 dobil tudi za film Rezervni deli. Za svojo upodobitev Ivana v Kruh in mleko pa je bil z vesno nagrajen na Festivalu slovenskega filma, poleg tega pa še na mednarodnem filmskem festivalu IFF v Valencii in na mednarodnem filmskem festivalu IFF v Bratislavi.

Rodil se je 12. junija leta 1965 v Ljubljani. Foto: BoBo
Rodil se je 12. junija leta 1965 v Ljubljani. Foto: BoBo

Svoje igralske upodobitve je ustvarjal tudi v televizijskih serijah, tako ga je trenutno mogoče videti na programu Televizije Slovenija v vlogi upravnika Gorana v kriminalni nadaljevanki V imenu ljudstva, ki nastaja pod režijsko taktirko Vojka Anzeljca.

Človeško razgaljen v vsaki igralski upodobitvi
Za umetniške presežke v vlogah zadnjih let je prejel nagrado Prešernovega sklada za leto 2009. "Do sebe je neprizanesljiv, človeško razgaljen v vsaki igralski upodobitvi posebej. (...) Prav tisto, kar v svojih igralskih kreacijah zamolči, in način, kako zamolči, je resnica, podobna oni, ko spregovori. Preprosto začuti vrhunske umetniške presežke: skromnost, človeško toplino, srečo," je v utemeljitvi tedaj zapisala Mojca Kreft.