Eden od Holderjevih najznačilnejših atributov je bil tudi globok, melodičen glas, ki je močno spominjal na Jamesa Earla Jonesa. Foto: EPA
Eden od Holderjevih najznačilnejših atributov je bil tudi globok, melodičen glas, ki je močno spominjal na Jamesa Earla Jonesa. Foto: EPA
Vloga, s katero se je za vedno vpisal v filmsko zgodovino Jamesa Bonda. Foto: EPA

198 centimetrov visok igralec iz Trinidada je vlogo Samedija prvič igral v broadwajskem muzikalu s karibsko tematiko, House of Flowers. V resnici namreč ne gre za na novo izmišljen lik: izpeljan je iz tradicionalnega vudujskega duha, ki je po navadi prikazan kot lobanja s cilindrom, znan pa po razgrajanju, obscenosti in razvratu.

Leta 1973, ko je Bonda v Live and Let Die, bondiadi, ki se je poigrala s takrat priljubljenim žanrom "blaxploitacije", igral Roger Moore, je Holder odigral krohotajočega se pribočnika zlobca Kanange (Yaphet Kotto). Bond ga ustreli in pahne v v krsto, polno strupenih kač - a se med končno špico nenadoma spet pojavi na repu vlaka, domnevno zato, ker je s svojimi nadnaravnimi sposobnostmi prelisičil smrt.

Holderja so filmofili morda zasledili še v Charlieju in tovarni čokolade Tima Burtona, v katerem je bil narator; v Doktorju Doolittlu (1967) je bil plemenski poglavar, v komediji Woodyja Allena Vse, kar ste hoteli vedeti o seksu, pa si niste upali vprašati, pa čarovnik.

V rodnem Trinidadu in Tobagu je bil Holder znan tudi kot gledališki igralec, koreograf in plesalec. V sezoni 1955/56 je bil plesalec v metropolitanski Operi in baletu, dobil nagradi tony za kostumografijo in koreografijo glasbene točke v popolnoma temnopolti različici Čarovnika iz Oza, The Wiz (1975). Obenem je bil prvi temnopolti ustvarjalec, ki je bil v omenjenih dveh kategorijah sploh nominiran.

Ameriško televizijsko občinstvo se ga bo spominjalo tudi po vlogi v Tarzanu, po vodenju šova za otroke Cyberchase in oglasu za 7-Up, v katerem je nosil belo obleko in pijačo hvalil kot "ne-kolo".

Igralec je umrl zaradi zapletov, povezanih s pljučnico, je za medije sporočila njegova družina.