Morgan Spurlock je umrl v četrtek v New Yorku zaradi zapletov, povezanih z rakom, je po pisanju Associated Pressa (AP) danes sporočila njegova družina.

Morgan Spurlock (7. november 1970–23. maj 2024). Foto: IMDb
Morgan Spurlock (7. november 1970–23. maj 2024). Foto: IMDb

"Bil je žalosten dan, ko smo se poslovili od mojega brata Morgana. (...) Toliko nam je dal s svojo umetnostjo, idejami in velikodušnostjo. Svet je izgubil pravega ustvarjalnega genija in posebnega človeka. Tako sem ponosen, da sem sodeloval z njim," je sporočil Craig Spurlock, ki je s svojim bratom sodeloval pri več projektih.

"V Ameriki je vse večje"
Leta 1970 v zvezni državi Zahodna Virginija rojenega Morgana Spurlocka je svetovna javnost spoznala leta 2004 z njegovim prelomnim filmom Super Size Me (slov. Super veliki jaz). Spurlock je skozi film na lastnem telesu in umu dokazoval škodljive fizične in psihološke učinke hitre prehrane. Po enomesečnem prehranjevanju izključno v McDonald'su je pridobil približno 25 kilogramov, raven holesterola se mu je bistveno povišala, ob tem pa je izgubil spolno slo. Film mu je poleg svetovne slave prinesel tudi nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

"V Ameriki je vse večje. Imamo največje avtomobile, največje hiše, največja podjetja, največjo hrano in konec koncev: največje ljudi," je izjavil v dokumentarcu. V enem od prizorov je otrokom pokazal fotografijo Georgea Washingtona in nihče ni prepoznal enega od ustanoviteljev ZDA. Ob tem pa so vsi prepoznali maskoti za ameriški restavraciji s hitro prehrano Wendy's in McDonald's.

"Nadaljevanje" dokumentarne uspešnice 15 let pozneje
Leta 2019 se je vrnil z dokumentarcem Super Size Me 2: Holy Chicken!, tako rekoč treznim pogledom na industrijo, ki v ZDA predela devet milijard živali na leto. Osredotočil se je na dve temi: rejce piščancev, ki so obtičali v nenavadnem finančnem sistemu, in poskus verig hitre prehrane, da zavedejo stranke v zablodo, da se dejansko prehranjujejo bolj zdravo. "Z vidika potrošnikov smo v osupljivem trenutku v zgodovini, ko imajo potrošniki vse večjo moč. Ne gre za donos za delničarje. Gre za donos za potrošnike," je takrat o svojem filmu povedal za AP.

Spurlock je bil privrženec gonzo novinarstva, v katerem novinar sam postane del zgodbe. Pri srcu so mu bile bizarne in humorne zadeve, slogovni dodatki v njegovih dokumentarcih so vključevali živahno grafiko in zabavno glasbo. "Želel sem se potopiti v resne trenutke. Želel sem dihati v trenutkih lahkomiselnosti. Želimo vam dati dovoljenje, da se smejete na mestih, kjer se je res težko smejati," je še dejal za AP.

Potem ko je razkril industrijo hitre prehrane in piščančjega mesa, se je zgodila eksplozija v restavracijah, ki od tedaj poudarjajo svežino, obrtniške metode, dobrote, ki pridejo neposredno s kmetije na vašo mizo, in etično pridobljene sestavine. A v resnici se glede prehrane ni prav veliko spremenilo, kar je Spurlock zaznaval tudi sam. "Zgodil se je velik premik in ljudje mi pravijo: 'Torej je hrana postala bolj zdrava?' Jaz pa pravim: 'No, trženje zagotovo je,'" je še povedal za AP.

Spurlock v prizoru iz filma POM Wonderful Presents: The Greatest Movie Ever Sold. Foto: EPA
Spurlock v prizoru iz filma POM Wonderful Presents: The Greatest Movie Ever Sold. Foto: EPA

Zavedanje je pol uspeha ...
S filmom Where in the World is Osama bin Laden?, ki ga je posnel leta 2008, se je "priključil" takratnemu iskanju voditelja Al Kaide. V filmu POM Wonderful Presents: The Greatest Movie Ever Sold pa se je leta 2011 lotil vprašanj promocijskega prikazovanja izdelkov, trženja in oglaševanja. "Mislim, da je zavedanje pol uspeha. Dobesedno ves čas vedeti, kdaj se ti nekaj oglašuje, je odlična stvar. Veliko ljudi se tega ne zaveda. Zaradi dreves ne vidijo gozda," je povedal takrat za AP.

Prav tako leta 2011 je posnel dokumentarec Comic-Con Episode IV: A Fan's Hope o ljubiteljih superjunakov. Dve leti pozneje je sledil še dokumentarni film One Direction: This Is Us, skozi katerega je sledil tej nekdanji britanski fantovski zasedbi na njihovi turneji Take Me Home Tour. Posnel je tudi dokumentarno serijo o življenju za rešetkami okrožnega zapora Henrico v Virginiji.

Morgan Spurlock je za sabo pustil sinova Lakena in Kallena, ki ju je imel s svojima nekdanjima ženama Alexandro Jamieson in Saro Bernstein.