Po razpadu štiriletnega zakona s francoskim zvezdnikom je Nathalie Delon nastopila še v približno 30 filmih in dva tudi režirala.

Nathalie Delon (1941–2021). Foto: IMDb
Nathalie Delon (1941–2021). Foto: IMDb

Francine Canovas – tako je bilo igralki v otroštvu ime – se je rodila v Maroku v španski družini. Že pri 18 letih se je poročila s francoskim vojakom in se preselila na staro celino. V zakonu se je rodila hčerka, a je zveza po treh letih razpadla in Francine je odšla v Pariz. Že dve leti pozneje, 1964, sta jo nosečnost in poroka z Alainom Delonom potisnili v medijski vrvež. Rumeni tisk si je dal veliko opravka z njuno zvezo, saj je Delon zaradi 21-letne Nathalie, ki jo je spoznal v nočnem klubu, zapustil svojo prejšnjo zaročenko, zvezdnico Romy Schneider.

Zakonca Delon sta medene tedne preživela v ZDA, saj je imel Alain pogodbo s studiem MGM, ki pa jo je hollywoodski velikan kmalu prekinil. Po rojstvu sina Anthonyja sta kako leto preživela v Ameriki, nato pa se vrnila v Francijo. Šele leta 1967 je Nathalie doživela svoj filmski krst: z možem je nastopila v neonoirovskem filmu režiserja Jean-Pierra Melvilla, Le Samouraï (Bledolični ubijalec), ki se je izkazal za uspešnico. Recenzent časopisa Le Figaro ju je zaradi kemije pred kamero opisal kot "mitski par sedme umetnosti".

Natalie in Alain Delon s sinom Anthonyjem, ko je bil star dva meseca. V tistem obdobju so živeli na Beverly Hillsu. Foto: AP
Natalie in Alain Delon s sinom Anthonyjem, ko je bil star dva meseca. V tistem obdobju so živeli na Beverly Hillsu. Foto: AP

Po omenjenem filmu – in ločitvi od moža – je Nathalie Delon zaigrala še v približno 30 filmih, ki pa niso dosegli odmevnosti njenega prvega nastopa. Po nekaj filmih, ki jih je posnela v ZDA, se je vrnila v Francijo in sprejela še nekaj vlog v Melvillejevih filmih.

V poznejših letih so jo romantično povezovali kar z dvema nekdanjima možema Elizabeth Taylor, Richardom Burtonom in Eddiejem Fisherjem.

V 80. letih se je podpisala pod režijo dveh filmov – romantične komedije Sweet Lies in drame They Call It An Accident, v katerih je tudi zaigrala.

Novico o smrti je z veliko žalostjo sprejel 85-letni Alain Delon, ki je lani preživel možgansko kap. Kot je povedal za tiskovno agencijo AFP, sta z Nathalie kljub razpadu zakona ostala dobra prijatelja. "Pogosto sva se videvala, bil sem del njenega življenja in ona del mojega. Skupaj sva preživela božič, takrat so nastale še zadnje skupne fotografije."