Branko Črnac - Tusta (6. oktober 1955–14. oktober 2012). Foto: Slovenska kinoteka
Branko Črnac - Tusta (6. oktober 1955–14. oktober 2012). Foto: Slovenska kinoteka
Sorodna novica Pankerji žalujejo. Umrl je Branko Črnec - Tusta

Dokumentarec, naslovljen Tusta, je čustven in angažiran biografski film, v katerem o glasbeniku spregovorijo člani vseh postav KUD Idijoti, vidni rockovski kritiki in glasbeniki z nekdanje jugoslovanske scene. Med njimi so tudi Zoran Predin in Damir Urban ter Črnačeva družina, prijatelji in delavci iz ladjedelnice Uljanik. "Tako iskrena in osebna pričevanja zaokrožujejo zgodbo o človeku, ki je s svojim življenjem in stališči vplival na ljudi in njihovo družbeno zavest," so zapisali v kinoteki.

Koncert na srbskih tleh po razpadu Jugoslavije
V prvem delu filma je predstavljen nepričakovani preboj zasedbe na glasbeno sceno, drugi pa je posvečen omejevanju aktivnosti punkovskega sestava v obdobju vojne in širjenja nacionalističnega duha na Hrvaškem. KUD Idijoti so kljub težkim časom ostali zvesti svojim idealom in veljajo za prvo hrvaško skupino, ki je po razpadu Jugoslavije nastopila v Srbiji. Še danes njihov koncert v beograjski Hali sportova leta 2000 velja za legendarnega, piše v sporočilu za javnost.

Korovljev se je v sklepnem delu filma osredotočil na zadnja leta Črnacovega življenja skozi izpovedi bližnjih, tako da bodo imeli gledalci priložnost spoznati tudi glasbenikovo manj znano, zasebno plat.

Naslovnica plošče Bolje izdati ploču nego prijatelja (1987). Foto: Discogs
Naslovnica plošče Bolje izdati ploču nego prijatelja (1987). Foto: Discogs

Črnac se je zasedbi KUD Idijoti pridružil leta 1985 in je bil zelo pomemben pri njeni uveljavitvi. Sodeloval je od prve male vinilne plošče Bolje izdati ploču nego prijatelja leta 1987 prek albumov Bolivia r'n'r, Mi smo ovdje samo zbog para, Glupost je neuništiva in Tako je govorio ZaraTusta iz 90. let do zadnjega albuma skupine Remek-djelo iz leta 2001.

Izdaje pri slovenskih založbah
Večina njihovih zgodnjih plošč je izšla pri slovenskih založbah, v Sloveniji pa je skupina tudi pogosto nastopala, med drugim leta 1994 kot predskupina ameriške punk zasedbe Ramones.

Pevcu so leta 2011 diagnosticirali raka in zaradi bolezni je ostal brez glasu. Med njegovim zdravljenjem so po Hrvaški in tudi v Sloveniji organizirali dobrodelne koncerte, da bi glasbeniku pomagali zagotoviti draga zdravila, ki jih je potreboval po kemoterapijah. Umrl je v rodni Puli 14. oktobra 2012, star 57 let.

Dokumentarec Tusta bo premierno v Sloveniji prikazan drevi ob 19. uri v Slovenski kinoteki, projekcije se bodo udeležili tudi režiser in ekipa filma.

Tusta, dokumentarni film o KUD Idijotih