Slavnostna premiera bo drevi ob 19. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, projekcijo bo spremljal kvartet pod vodstvom Andreja Goričarja.

Prizor iz filma V kraljestvu Zlatoroga. Foto: Arhiv Republike Slovenije/Borut Jurca
Prizor iz filma V kraljestvu Zlatoroga. Foto: Arhiv Republike Slovenije/Borut Jurca

To filmsko klasiko so digitalizirali in digitalno restavrirali lani kot poklon 90-letnici premiere filma. Gre za prvi slovenski nemi celovečerni film, ki ga je pod okriljem Turistovskega kluba Skala posnel, režiral in montiral gornik in glasbenik, profesor Janko Ravnik.

V kraljestvu Zlatoroga – prvi slovenski nemi celovečerni film

Film je bil posnet na 35-milimetrskem traku, ki so ga člani fotografske sekcije omenjenega kluba sami razvili in obdelali. V njem pa so zaigrali gorniki tistega časa, med njimi tudi legendarni alpinist Joža Čop, ob njem pa še Herbert Drofenik, Miha Potočnik in Franica Sodja.

Pod scenarij s preprosto vsebino se je podpisal pisatelj Juš Kozak. Skozi film sledimo predstavnikom treh stanov (študentu, železarju in gorniku), ki se odpravijo v gore - tako rekoč v kraljestvo zlatoroga – k vrhu Triglava. Spotoma srečajo gozdarje, kosce, oglarje in čedno pastirico. Vsako srečanje posname kamera, ki predstavi delo, ki ga ljudje v gorah opravljajo. Po vzponu na Triglav se vrnejo v dolino na bohinjsko stran, od tam gredo na Bled, kjer se razidejo.

Film, ki so ga snemali kar tri leta in pol, je premiero doživel 29. avgusta 1931 v dvorani Grand hotela Union v Ljubljani, kjer si ga je v naslednjih desetih dneh ogledalo kar 15.000 ljudi. Premiero je spremljal 12-članski godalni orkester, poznejše projekcije pa manjši glasbeni sestav.

In da bi ujeli duh tistega časa, bodo tudi drevišnjo projekcijo pospremili glasbeniki. S svojo stalno zasedbo bo filmsko dogajanje spremljal kvartet, ki ga poleg Goričarja na klavirju, tvorijo še Matej Haas na violini, Jakob Bobek na klarinetu in Milan Hudnik na violončelu.

Sorodna novica Andrej Goričar: "Vse, kar preveva nemi film, ima na neki način vpliv na glasbo, ki jo napišem zanj"

Leta 1971 rojeni Andrej Goričar je glasbo za simfonični orkester po naročilu Slovenske kinoteke napisal že leta 2005. Še istega leta jo je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na koncertu ob 100-letnici slovenskega filma krstno izvedel Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Helmuta Imiga.

Goričar je leta 2018 pripravil še različico za kvartet, ki jo je istega leta krstno izvedel v okviru švicarskega festivala Bergfahrt v Bergünu. Od takrat so film z živo glasbeno spremljavo kvarteta lahko spremljali po številnih krajih v Sloveniji in v tujini, v okviru slovenskega predsedovanja Evropski uniji tudi v Bruslju.

Posnetek iz Švice, kjer je kvartet v sestavi Andrej Goričar, Matej Haas, Jakob Bobek in Milan Hudnik izvedel glasbo za film V kraljestvu Zlatoroga. Foto: M. Volken
Posnetek iz Švice, kjer je kvartet v sestavi Andrej Goričar, Matej Haas, Jakob Bobek in Milan Hudnik izvedel glasbo za film V kraljestvu Zlatoroga. Foto: M. Volken

Kako se je odvila digitalna restavracija?
Kot so zapisali pri Slovenskem filmskem arhivu, ki deluje znotraj Arhiva RS, je šel filmski trak skozi zahteven postopek digitalne restavracije, ki je omogočil, da se je filmu s čim manj intervencij v sliko skušalo približati prvotnemu izgledu, kot ga je videlo občinstvo v času njegovega nastanka. Povrnjeni so tudi nekateri obarvani kadri, ki so se v postopkih klasičnega kopiranja v preteklosti izgubili in ostali kar črno-beli. Predvsem pa bo na ta način film lahko našel širšo pot do gledalcev, katerim je bil namenjen in tako ostal prepoznaven del slovenske kulturne identitete.


Primerjava restavrirane in izvirne različice filma: