Kako močno bo Poslednji Jedi pretrgal kontinuiteto s filmi Georgea Lucasa? Režiser Johnson naj bi si
Kako močno bo Poslednji Jedi pretrgal kontinuiteto s filmi Georgea Lucasa? Režiser Johnson naj bi si "upal veliko". Foto: IMDb
false
Je črno-bela dihotomija med Jediji in Sithi v nevarnosti? Foto: IMDb

"Imamo velike ambicije za franšizo Vojna zvezd," je besede izvršnega direktorja Disneyja Boba Igerja povzela francoska tiskovna agencija AFP. Pri Lucasfilmu, katerega lastnik je Disney, navajajo, da bo trilogija neodvisna od sage o Luku Skywalkerju in bo predstavila popolnoma nove like. Datumi izida filmov sicer še niso znani.

Prav režiser epizode VIII. Poslednji Jedi Rian Johnson, s katerim so pri Lucasfilmu izredno zadovoljni, bo režiral novo trilogijo. "Vsi smo zelo radi sodelovali z Rianom pri snemanju Poslednjega Jedija, saj je prava kreativna sila, in gledati ga, kako je ustvarjal, je bilo pravo veselje," je dejala predsednica Lucasfilma Kathleen Kennedy. Dodala je, da bo Rian z za zdaj še "praznim platnom" nove trilogije napravil čudovite reči.

Originalna vizija in prelom z Georgeem Lucasom?
Johnson naj tako ne bi dobil priložnosti pri novi trilogiji, ker bi drugi režiserji zatajili, pač pa zato, ker ima za Vojno zvezd originalno vizijo. Sicer še ni jasno, kako močno bo Poslednji Jedi skrenil s poti, ki jo je začrtala častitljiva saga Georgea Lucasa, a promocijske informacije, ki curljajo v javnost, namigujejo, da si Johnson upa veliko tvegati. Če gre verjeti dokazom iz napovednikov, je namreč dobra stara črno-bela dihotomija med Jediji in Sithi, ki je bila vedno osrednja tema Vojne zvezd, v hudi nevarnosti. Po ogledu filma morda ne bomo nikoli več mogli Luka Skywalkerja videti na isti način, je poročal The Guardian.

Morda je prav Johnson poklican, da bo z Vojno zvezd odplul v nove vode polne nevarnosti, kar je morda nujno, če naj franšiza preživi nadaljnjih 40 let. Režiserji Vojne zvezd ne morejo večno snemati filmov o Zvezdi smrti, padlih Jedijih in Luku Skywalkerju, pač pa bodo morali razširiti vesolje. Novi svetovi, nove rase, nadnaravni pojavi ter odtenki dobrega in zla so potrebni v galaksiji daleč, daleč stran, če hočemo, da bi bila zgodba še za koga zanimiva leta 2050, so še zapisali pri Guardianu.

Film Poslednji Jedi bo v ameriške kinematografe prišel sredi decembra. Film je drugi del trilogije, ki jo je leta 2015 s VII. epizodo Vojna zvezd: Sila se prebuja začel ameriški režiser J. J. Abrams. Abrams bo režiral tudi zadnji del Vojna zvezd: Epizoda IX., ki naj bi v kinematografe prišel decembra 2019.