Frost Nixon je nominiran za pet oskarjev - tudi za najboljši film in režijo. Foto: EPA
Frost Nixon je nominiran za pet oskarjev - tudi za najboljši film in režijo. Foto: EPA
Frost Nixon
Richard Nixon je na snemanja prihajal kot velik zvezdnik. Foto: EPA
Frost Nixon
Vlogo Nixonovega svetovalca je odigral Kevin Bacon. Foto: EPA

Ron Howard je film posnel po istoimenski igri Petra Morgana iz leta 2006. Na gledaliških odrih je predstava najprej zaživela v Londonu, leto pozneje pa še na Broadwayu. Na obeh odrih je v vlogi Nixona zaigral Frank Langella, v vlogi novinarja Davida Frosta pa Michael Sheen. Howard je isto dvojico angažiral tudi v filmski priredbi.


Najbolj gledan politični intervju
Zgodba se dogaja tri leta po vrhuncu afere Watergate, ko Nixon po odstopu s položaja predsednika ZDA s helikopterjem zapusti Belo hišo. V središču je zgodba o nastanku štirih znamenitih intervjujev, ki jih je z Nixonom leta 1977 opravil britanski novinar/zabavljač David Frost. Intervjuji veljajo za najbolj gledane v televizijski zgodovini (v kategoriji političnih intervjujev).

Oba junaka preživljata težke mesece
Nixon in Frost potrebujeta drug drugega. Prvi mesec po izgonu iz politčnega sveta živi na zahodni obali in snuje (ne)realne misli o vrnitvi na politični parket. Drugi prav tako preživlja težko obdobje, saj njegove oddajo ukinjajo, njegova priljubljenost pa prav tako vse bolj pada. Rešitev vidi v drzni ideji, ki bi mu spet dvignila rating - intervju z Nixonom. Sledi dolgotrajno dogovarjanje o pogojih snemanja, zbiranje denarja in iskanje televizijske postaje, ki bi intervjuje sploh predvajala.

Razmerje moči se na koncu spremeni
Na začetku samega snemanja razmerja moči vse bolj prehajajo na stran Nixona. Ta s kombinacijo dolgih odgovorov in kratkih zbadljivk povsem poruši Frostovo strategijo. Novinarja "prebudi" šele Nixonov telefonski klic nekaj dni pred zadnjim, ključnim snemanjem. Na zadnjem snemanju, kjer je govor prav o Watergatu in Nixonovi zlorabi moči, Frost preseneti in na kolena spravi prej superiornejšega predsednika.

Frost Nixon (Frost/Nixon)

ZDA, 2008

Režija: Ron Howard
Scenarij: Peter Morgan
Igrajo: Frank Langella, Michael Sheen, Sam Rockwell, Kevin Bacon, Oliver Platt …

Žanr
: zgodovinska drama
Dolžina: 2 uri 2 minuti
Premiera: 15. 10. 2008

Proračun: 25.000.000 ameriških dolarjev
Dobiček: 20.851.050 ameriških dolarjev (na dan 12. 2. 2009)
Povezavi: uradna stran, IMDB
Nagrade in nominacije: 5 nominacij za oskarja (najboljši film, režija, glavna vloga, prirejeni scenarij, montaža), 5 nominacij za zlate globuse (brez nagrad), 6 nominacij za bafte (brez nagrad).

S. J.