Matthew McConaughey je v več pogledih precejšen unikum med hollywoodskimi igralci. Foto: EPA
Matthew McConaughey je v več pogledih precejšen unikum med hollywoodskimi igralci. Foto: EPA

Kot je poudaril, ni hotel napisati navadne knjige slavne osebe, zato se je posvetil "dogodivščinam, ki so bile pomembne, razsvetljujoče in smešne – včasih zato, ker je bilo mišljeno, da so takšne, predvsem pa zato, ker niso poskušale biti takšne".

Snov, načrpana iz nadvse pestrih dnevniških zapisov
Kot so zapisali pri založbi Crown, pri kateri bo knjiga izšla 20. oktobra, je snov za knjigo črpal iz dnevnika, v katerega je kar 35 let zapisoval svoje življenjske izkušnje in misli. "Ni našel zgolj zgodb, vprašanj, resnic in trditev, temveč tudi zanesljivo temo," so sporočili iz založbe.

"Od odraščanja pustolovskega otroka v tekaškem domu trdosrčnih kršilcev pravil do razodevajočih potovanj v Avstralijo, Peru in Mali, do njegovih zgodnjih dni v Hollywoodu in meteorskega vzpona do slave, McConaughey deli, kako so mu življenjske izkušnje vcepile pomembnost zanesljivih vrednot, moči novih izkušenj – in kot pravi sam – bodisi spremembe svoje resničnosti bodisi spremembe tega, kako jo vidiš," so še zapisali pri založbi Crown.

Naslovnica knjige Greenlights. Foto: Crown
Naslovnica knjige Greenlights. Foto: Crown

Leta 1969 rojeni Matthew McConaughey je leta 2014 prejel oskarja za glavno moško vlogo v filmu Klub zdravja Dallas. Med drugim pa se je proslavil še z vlogami v filmih, kot so Zadeti in zmedeni, Čas za ubijanje, Bernie, Vroči Mike, Volk z Wallstreeta in v seriji Pravi detektiv.

Širši javnosti se je v spomin vtisnil tudi z aretacijo leta 1999, ko je policija zaradi prijave sosedov glede kaljenja javnega reda in miru potrkala na njegova vrata. Izkazalo se je, da je igralec v adamovem kostumu med kajenjem marihuane na ves glas igral na bonge. Sledila je aretacija.

Ljubezensko pismo življenju
Kot je zapisal o svojem knjižnem podvigu, gre za ljubezensko pismo življenju. "Upam, da gre za zdravilo dobrega okusa, nekaj aspirina namesto ambulante, vesoljska ladja na Mars, ne da bi potrebovali dovoljenje pilota, obisk cerkve, ne da bi se morali znova roditi, in smeh skozi solze," je še zapisal v napovedi knjige, naslovljene Greenlights (Zelene luči).

"Prav tako gre za vodnik, kako ujeti več zelenih luč in kako do zavedanja, da oranžne in rdeče sčasoma tudi postanejo zelene. Vso srečo," je še dodal v svoji maniri.