Celovečerec Nešto jače od mene – priča o Draženu Petroviću bo glede na napovedi prišel v kinematografe jeseni prihodnje leto. Foto: Arhiv Produkcije December
Celovečerec Nešto jače od mene – priča o Draženu Petroviću bo glede na napovedi prišel v kinematografe jeseni prihodnje leto. Foto: Arhiv Produkcije December

Film po scenariju Ivana Turkovića Krnjaka bo naslovljen Nešto jače od mene – priča o Draženu Petroviću (Nekaj močnejšega od mene – zgodba o Draženu Petroviću). Avtor projekta in producent filma je Kinoteka pod vodstvom Ljube Zdjelarevića, koproducenti filma so RTG Pictures iz ZDA, Living pictures iz Srbije in produkcijska hiša December iz Slovenije.

Na snemanju, ki se je začelo v petek v šibeniški četrti Baldekin, v kateri je odraščal Petrović, sodeluje več kot 70 filmskih delavcev ter številni igralci in statisti. Na ulicah Šibenika je med koncem tedna veljala tudi posebna prometna ureditev, tako mestne oblasti kot prebivalci pa so po navedbah producentov pokazali veliko razumevanja. Filmska ekipa se bo po Šibeniku se odpravila še v Zagreb in ZDA.

Celovečerec bo zajel vsa pomembnejša obdobja iz življenja enega od najboljših košarkarjev na svetu – od otroštva in odraščanja v Šibeniku, njegove košarkarske kariere v Evropi in ZDA do vojne na območju nekdanje Jugoslavije, romantičnih zvez in njegove tragične smrti v avtomobilski nesreči na nemški avtocesti pred 30 leti.

Odraslega Dražena Petrovića bo upodobil hrvaški igralec Domagoj Nižić, v otroških letih pa ga bo upodobil Tonko Stošić, ki prihaja iz Šibenika. V vlogi Draženovega očeta Joleta Petrovića nastopa srbski igralec Dragan Mićanović, v vlogi mame Biserke Petrović pa priznana hrvaška igralka Zrinka Cvitešić.

Utrinek s prvega snemalnega dneva v Šibeniku. Foto: Arhiv Produkcije December
Utrinek s prvega snemalnega dneva v Šibeniku. Foto: Arhiv Produkcije December

"Ta film je zgodba o Draženu, drugi smo tu res samo zato, da pomagamo," je ob začetku snemanja povedala Zrinka Cvitešić. Pri tem je dodala, da so po vsem mestu čutili ljubezen in ponos ljudi na "svojega malčka". Biserka Petrović pa je spomladi za hrvaški Tportal dejala, da to ni prvi poskus snemanja življenjske zgodbe njenega sina. "Številni so to želeli, a jaz nisem želela, da bi bi šlo le športni del, ampak tudi za podrobnosti iz njegovega življenja. Ponudili so nam serijo iz Los Angelesa, a nam ni bilo všeč, kar so si zamislili. Želeli so imeti pravice do njegovega imena," je pojasnila.

Producenti so takrat poudarili, da ne gre za hagiografijo, ki bi košarkarjevo življenje prikazovala kot svetniško, temveč bo šlo za polnokrvni prikaz lika z vsemi njegovimi vrlinami in pomanjkljivostmi. Draženova mama je povedala tudi, da je scenarij, ki sta ji ga pokazala Zdjelarević in Šerbedžija sploh prvi, ki je popolnoma všeč družini.

Dražen Petrović, ki se ga je prijel vzdevek košarkarski Mozart, je po začetku kariere v rodnem Šibeniku prestopil v Cibono, od tam pa leta 1989 v Real Madrid, od koder je odšel v NBA, najprej v Portland Trail Blazers in nato leta 1991 v New Jersey Nets.

Na Hrvaškem so se poklonili letošnji 30. obletnici smrti enega največjih evropskih košarkašev. Foto: EPA
Na Hrvaškem so se poklonili letošnji 30. obletnici smrti enega največjih evropskih košarkašev. Foto: EPA

Vodil je jugoslovansko košarkarsko reprezentanco do zlata na svetovnem prvenstvu v Argentini leta 1990 in prvega mesta na evropskem prvenstvu v Zagrebu 1989. S hrvaško reprezentanco je dosegel njen največji uspeh, srebrno medaljo po znamenitem finalu z ZDA na olimpijskih igrah v Barceloni 1992. Umrl je v prometni nesreči v Nemčiji 7. junija 1993. Netsi so po njegovi smrti upokojili številko 3, ki jo je nosil.

"Zame je bil in ostal največji košarkar vseh časov. Ne samo naš, tudi evropski, zame pa tudi širše. Njegove delovne navade, želja po zmagi, lepota njegovega košarkarskega znanja je osvojila mnoge, ne samo mene. Zaradi vsega tega res moram priznati, da prvič v življenju čutim pritisk in nekakšno nervozo. Ne toliko zaradi drugih, ampak zaradi sebe samega in tega, koliko mi pomeni Dražen," je za Tportal maja povedal še Danilo Šerbedžija, sicer sin Radeta Šerbedžije.