Foto: Kontrastika / SFC
Foto: Kontrastika / SFC

Kasneje bodo filme prikazali tudi v drugih večjih kitajskih mestih, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC). Filmi, podnaslovljeni v kitajščino in angleščino, bodo na ogled od četrtka do 4. novembra.

Celostno grafično promocijsko podobo so zasnovali v oblikovalskem studiu Kontrastika. Foto: Kontrastika / SFC
Celostno grafično promocijsko podobo so zasnovali v oblikovalskem studiu Kontrastika. Foto: Kontrastika / SFC

Retrospektiva se odpira z digitalizirano in restavrirano različico filma Dolina miru (1956) Franceta Štiglica, ki je bil leta 2016 predstavljen v programu Cannes Classics in potem predvajan na številnih festivalih in kinotekah po vsem svetu.

Slavnostni govorniki na odprtju bodo Sun Šjanghuj, direktorica kitajskega filmskega arhiva, Alenka Suhadolnik, veleposlanica Republike Slovenije na Kitajskem, Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra, ki bo zbrane nagovorila prek videa, ter Vang Jao, profesor pekinške filmske akademije.

Gajin svet: O romantični komediji, ki je navdušila v Sarajevu

V petek si bo mogoče ogledati digitalno restavrirano različico filma Matjaža Klopčiča Sedmina. V soboto film režiserke Urše Menart Ne bom več luzerka. Njen prvi igrani celovečerec je bil v Portorožu nagrajen z vesno za najboljši celovečerni film, scenarij in stransko igralko, posebno omembo žirije pa je prejel na festivalu LIFFe.

Mladinska romantična komedija Gajin svet režiserja Petra Bratuše bo na sporedu v nedeljo. Film je prejel glavno nagrado v mednarodni konkurenci celovečernih filmov za otroke in mlade Buzz@teen v Motovunu, nagrado za najboljši film otroške žirije na 24. filmskem festivalu v Sarajevu in vesni za posebne dosežke ter za masko na 21. Festivalu slovenskega filma. Leta 2019 je Gajin svet prejel tudi 3 zlate role za preseženih 75.000 gledalcev.

Miroslav Mandić: "Zanima me ljubezen, ko v njej ni več elementa racionalnega"

3. novembra se retrospektiva nadaljuje s filmom Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka. Svetovna premiera filma je bila oktobra 2019 na rimskem filmskem festivalu v tekmovalnem programu festivalske sekcije Alice Nella Città. Na lanskem 23. Festivalu slovenskega filma je prejel vesni za najboljšo fotografijo in za najboljši celovečerni igrani film.

Avtoportret: 57 sekund z Martinom Turkom

Retrospektivo bo zaključil igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića. Ta film je slovenski predstavnik za kandidaturo za mednarodnega oskarja 2022. Svetovna premiera je bila na lanskem 24. mednarodnem filmskem festivalu v Talinu.

Retrospektiva je nastala v organizaciji Slovenskega filmskega centra, veleposlaništva Republike Slovenije na Kitajskem in Kitajskega filmskega arhiva.