Ekipa filma Drevo življenja s Terrenceom Malickom na čelu se je te dni razveselila nagrad za najboljši film, režijo, fotografijo in stransko igralko. Foto:
Ekipa filma Drevo življenja s Terrenceom Malickom na čelu se je te dni razveselila nagrad za najboljši film, režijo, fotografijo in stransko igralko. Foto:
Michael Fassbender
Michael Fassbender je nagrajen za Sramoto režiserja Steva McQueena, ki so si jo lahko pred nedavnim ogledali tudi obiskovalci Liffa.
Tilda Swinton
Filmski kritiki so se o nastopu Tilde Swinton v filmu Pogovoriti se moramo o Kevinu že veliko razpisali, tudi o tem, da ji nominacija za oskarja gotovo ne uide. Foto: BoBo

Društvo filmskih kritikov iz San Francisca je Drevo življenja izbralo za najboljši film leta, Malicka pa za najboljšega režiserja. Enak izbor so v kategoriji režije ponudili njihovi losangeleški kolegi, ki so Drevesu življenja podelili tudi nagrado za fotografijo. Sicer pa je Društvo filmskih kritikov iz Los Angelesa jza najboljši film izbralo The Descendants, v katerem skuša George Clooney ponovno vzpostaviti stik s svojima hčerkama.
Irci so se razveselili nagrade za Michaela Fassbenderja, ki so ga losangeleški kritiki izbrali za najboljšega igralca - tako za film Sramota kot X-Men: First Class. Najboljša igralka je postala Korejka Jun Džung Hi, ki je nagrajena za vlogo ženske z alzheimerjevo boleznijo v filmu Poetry. Christopher Plummer je najboljši stranski igralec (za vlogo v filmu Beginners), Jessica Chastain pa je v stranski vlogi kritike v Los Angelesu prepričala v treh filmih - Coriolanus, The Debt in Drevo življenja.
Med nagrajenci pričakovano tudi Tilda Swinton
Po mnenju kritikov iz San Francisca si nagradi za najboljši vlogi zaslužita Gary Oldman (Tinker, Tailor, Soldier, Spy) in nasploh velika favoritka za nominacije za oskarje Tilda Swinton (Pogovoriti se moramo o Kevinu), Vanessa Redgrave je imenovana za najboljšo stransko igralko (Coriolanus) in Albert Brooks (Drive) za najboljšega stranskega igralca. Najboljši animirani film je po mnenju kritikov obeh kalifornijskih mest Rango. Za najboljši dokumentarec pa so v Los Angelesu izbrali film priznanega nemškega filmarja Wernerja Herzoga Cave of Forgotten Dreams, 3D potovanje med jamske slikarije v Chauvetu na jugu Francije.
Vrnitev k filmskim začetkom
Čisto drugam je zaneslo filmske kritike v Bostonu, ki so za najboljši naslov leta izbrali nemi film The Artist, , s katerim se je Michel Hazanavicius podal v dobo črno-belega nemega filma, za najboljšega igralca Brada Pitta za vlogo v Moneyball, Michelle Williams pa je prepričala kot Marilyn Monroe v filmu My Week With Marilyn.