Takole je pred volitvami Obamo narisal libanonski karikaturist Stavro Jabra. Foto: MMC RTV SLO
Takole je pred volitvami Obamo narisal libanonski karikaturist Stavro Jabra. Foto: MMC RTV SLO

Moram priznati, da bom kot komik pogrešal predsednika Busha, kajti iz Baracka Obame je težko briti norce. Ni nam še ponudil dosti iztočnic. Vidite, zato nam je Bog dal Joeja Bidna.

Jay Leno
George W. Bush
Predsednik Bush je poskrbel ne samo za besedno, ampak tudi za situacijsko komiko - spomnimo se samo 'incidenta' s prestico, ki ga je skoraj pokončala ... Foto: AFP
Bill Maher
Obama ima vsak teden malo večjo prednost - in to skoraj pri vseh skupinah. Demokrati so ga seveda od nekdaj podpirali ... republikancem je pa všeč ideja, da bi plačali temnopoltemu človeku, da bo počistil za njimi.' - Bill Maher
Jay Leno
'Na političnem shodu na Floridi je Obamov govor prekinila skupina protestnikov, ki si pravijo 'Črnci proti Obami'. Pravzaprav je to zelo majhna skupina. V njej sta samo Condoleezza Rice in Jesse Jackson.' - Jay Leno

Vsaka krizna situacija ima vsaj eno svetlo plat - iztočnice za črni humor so na vsakem koraku. Da ameriški komiki svoje delo jemljejo zelo resno, so dokazali z okroglo mizo v New Yorku, na kateri so razpravljali o prihodnosti svojega "ceha".

Lizz Winstead, soustvarjalka in scenaristka zabavne politične oddaje The Daily Show, ki je okroglo mizo vodila, je že na izhodišču zavrgla trditev, da je novoizvoljeni Barack Obama precej težja "tarča" za zbijanje šal. Napovedala je, da se bo večina šal na temo "Obama v Beli hiši" vrtela okrog tega, kako se bo spopadal z močjo in odgovornostjo, ki ju je dobil na ramena.

Če so lahko zbijali šale na račun JFK-ja ...
Roseanne Barr
kljub temu napoveduje, da se bo v primerjavi z "Bushevo vladavino" humor dvignil na višjo, bolj sofisticirano raven. Karikaturist Ted Rall se ne boji, da bi Ameriki zmanjkalo navdiha, in Obamo primerja z zelo priljubljenim Johnom F. Kennedyjem. "V čas JFK-ja je komedija cvetela ... Obama je tako zategnjen, da skoraj prosi, da se kdo zafrkava iz njega."

Konservativna komentatorka Monica Crowley je manj optimistična: menda je že od številnih komikov slišala, da imajo resne težave, najti kaj smešnega na Obami. Treba bo počakati, da se preseli v Belo hišo, je prepričana. V debati (ki je bila pravzaprav zelo resna, saj se je velik del pogovora vrtel okrog vojn v Afganistanu in Iraku) sta sodelovala še Baratunde Thurston (v imenu satiričnega spletnega časopisa The Onion) in konservativni blogar Robert A. George.

Ko zavest o monumentalnosti trenutka sreča občutek za dober posel
O tem, da je Amerika trenutno malo manj burkaške volje in bolj domoljubno vznesena, priča tudi podatek, da je mreža HBO (menda za sedemmestno vsoto) že odkupila pravice za snemanje dokumentarca o Baracku Obami; njegov producent bo nihče drug kot igralec Edward Norton (režiserki Amy Rice in Alicia Sams sta Obamovo kariero začeli dokumentirati že leta 2006, ko njegova predsedniška kanditatura ni bila drugega kot velikopotezne sanje). "Zgodovinska pot Baracka Obame do Bele hiše je našemu filmu ponudila izvrsten okvir, s pomočjo katerega bomo skušali prikazati utrip naroda v prelomnem trenutku za našo državo," je izjavil Norton.

Komiki še niso odvrgli rokavic
Če se za hip vrnemo h komediji - v nadaljevanju je nanizanih nekaj šal v zvezi s kandidaturo in izvolitvijo Baracka Obame, ki so jih v svojih večernih šovih stresali Jay Leno, David Letterman in drugi.

"Dame in gospodje, Barack Obama je naš novi predsednik. Mislim, da govorim v imenu večine Američanov, če ga javno prosim, ali ne bi morda službe začel malo prej." - David Letterman.

"Ljudi je skrbel t. i. Bradleyev efekt ... očitno ni bil tako močan kot Bushev efekt." - Jay Leno.
Baracku Obami se je v nedeljo v Ohiu na odru pridružil Bruce Springsteen. Neprijetna situacija je nastopila, ko je nekdo iz občinstva zatulil "Born in the USA!" in je Obama odvrnil "Še zadnjič ponavljam - ja, hudiča, sem!" - Jimmy Kimmel.

"Do volitev je le še 19 dni in Barack Obama je svoje privržence posvaril pred pretirano prepričanostjo o zmagi. Nato se je vkrcal na Air Force One, na glas privil We Are The Champions in tulil Jaz sem kralj svetaaaaaaa!"
- Amy Poehler.

"Barack Obama je imel danes govor v Nemčiji - prišlo je sto tisoč ljudi. Vzklikali in topotali so tako na glas, da so se Francozi ... za vsak primer kar vdali." - Craig Ferguson (med Obamovim obiskom Evrope).

"Po srečanju s kraljem Abdulahom je Obama odpotoval v Izrael, kjer se je spotoma ustavil še v jaslih v Betlehemu, kjer se je rodil." - Jon Stewart.

Ana Jurc
ana.jurc@rtvslo.si

Moram priznati, da bom kot komik pogrešal predsednika Busha, kajti iz Baracka Obame je težko briti norce. Ni nam še ponudil dosti iztočnic. Vidite, zato nam je Bog dal Joeja Bidna.

Jay Leno