Skozi oči glavnega lika Roka Osterberga - igra ga Primož Vrhovec, ki je študij igre končal v Beogradu - spremljamo raziskovanje bratove smrti in hkrati odkrivamo mehanizme za fasado družbe. Foto: FSF
Skozi oči glavnega lika Roka Osterberga - igra ga Primož Vrhovec, ki je študij igre končal v Beogradu - spremljamo raziskovanje bratove smrti in hkrati odkrivamo mehanizme za fasado družbe. Foto: FSF
false
Dvorana Kina Velenje je bila za predpremiero konec septembra dvakrat razprodana. Uradno premiero je film doživel 5. novembra v ljubljanskem Kinu Šiška. Foto: BoBo
false
Ustvarjalce filma Psi brezcasja je predstavil Jure Longyka. Foto: BoBo
V igralsko zasedbo je ekipa rekrutirala več igralskih legend, od Radka Poliča (na sliki) do Nika Goršiča in Iva Barišiča. Foto: Luka Prijatelj

Film je bil bolj ali manj gverilsko po istoimenski knjižni predlogi Zorana Benčiča, označili pa so ga za prvi slovenski film noir. Ljubljanske premiere se je udeležila večina filmske ekipe.


Film Psi brezčasja je detektivska zgodba, ki se odpleta in zapleta okrog lika Roka Osterberga (Primož Vrhovec). Naš protagonist se po štiriletni odsotnosti vrača v domače mesto, da bi raziskal umor mlajšega brata Maksa. Ta se je vpletel v kriminal, zato njegova smrt nikogar zares ne zanima. Edini, ki je Roku pripravljen pomagati, je družinski prijatelj, inšpektor Kramer. Rok se ob vrnitvi domov sooči tudi z ljudmi iz preteklosti - prijateljem Aldom in nekdanjim dekletom Katarino.

Nekaj je gnilega v deželi ...
Z močno željo po razkritju vzrokov umora mlajšega brata glavni lik Rok Osterberg brodi čez površje in podpovršje moderne urbane družbe in korak za korakom odkriva mehanizme kompleksne, a nagnite družbe. Ta je neustavljiva sila, posameznik v njej je le nevedni ujetnik.

Analizira in kritizira stanje duha takšnega modernega človeka ter umetnih nizov pravil, ki jih je razvil zato, da jih zakrije. Razkriva realnost, kompleksnost in asimetrično hierarhijo družbe pod navidezno fasado civilizacije, so zapisali ustvarjalci.

Stiliziranost, kakršne slovenski film ni vajen
Po njihovih besedah so Psi brezčasja konstrukt filma noir, modernih azijskih trilerjev in raziskovalno-analitičnih izdelkov, kot je serija The Wire: "Predvsem v vizualnem smislu je zmes stiliziranosti neonoirjev in dokumentarističnosti veriteja, kar se odraža tudi pri zvoku."

Scenarij za film je nastal po predlogi istoimenskega romana Zorana Benčiča, sicer pevca zdaj že razpadle velenjske skupine Res Nullius (ki pa se je za film ponovno zbrala in zanj napisala glasbo). Nahtigal je z Res Nulliusi predhodno že sodeloval kot režiser spotov Rock'n'roll in Vagon raztrganih duš, zato je projekt nekako logična nadgradnja njihovega sodelovanja.

V filmu poleg Vrhovca v pomembnejših vlogah nastopajo Niko Goršič (inšpektor Kramer), Akira Hasegawa (Aldo) in Vida Breže (Katarina). Film sta producirala Lignit film Velenje in MC Velenje v sodelovanju z Viba filmom Ljubljana in Televizijo Slovenija.

Strokovna žirija je filmu na 18. festivalu slovenskega filma podelila nagrado FIPRESCI. Presodili so, da Psi brezčasja na inventiven, neinvaziven in produkcijsko nekonvencionalen način v slovenski film prinašajo žanr noir: "Delo, ki iskrivo poseže v pripovedne konvencije žanra in njegov imaginarij prilagodi realnemu družbenemu okolju ter nam nenazadnje pokaže, da je tudi zunaj utečenih institucionalnih okvirjev mogoče obdržati visoke profesionalne standarde."