Rade Šerbedžija že tradicionalno vsako leto okrog božiča nastopi v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma Foto: BoBo
Rade Šerbedžija že tradicionalno vsako leto okrog božiča nastopi v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma Foto: BoBo
Kip v Skopju
V vlogi Skopja bo v filmu "nastopila" Bitola. Foto: EPA

"To je prvi film, ki ga režiram, hkrati pa v njem tudi igram," je izjavil igralec, ki mu veliko pomeni, da pri projektu sodelujeta njegova sin Danilo in hči Lucija: prvi kot sorežiser in producent filma, ona kot igralka.

Gledališka uspešnica o ljubezni v vojni vihri
Šerbedžija je film Osvoboditev Skopja posnel po dramski predlogi Dušana Jovanovića, ki je z režiserjem sodeloval tudi pri pisanju scenarija za film. V središču Jovanovićeve drame je ljubezenska zgodba med Makedonko in nemškim častnikom med drugo svetovno vojno, spremljamo pa jo s perspektive osemletnega dečka. Odrska postavitev je bila pri gledalcih v osemdesetih letih silno priljubljena, obstajala je celo britanska produkcija z Vanesso Redgrave v glavni vlogi. Šerbedžija je v Osvoboditvi Skopja nastopal leta 1979, ko jo je režiral Ljubiša Ristić.

Film je bil posnet, preden je prva klapa sploh padla
O tem, zakaj se je šele po toliko letih sploh prvič lotil filmske režije, je Šerbedžija že leta 2011 razmišljal za srbski časopis Vreme: "Bil sem zaposlen s snemanjem filmov kot igralec. Pa tudi zato, ker, kako naj rečem, nisem vedel, kako naj bi bil videti kader, to okno, skozi katero gledam življenje. V gledališču to vem, pri filmu pa ne. Ko pa sem se odločil za Osvoboditev Skopja, sem ugotovil, da sem zaradi izkušnje z Ljubišo Ristićem s to dramo tako globoko povezan - to je bila ena najmočnejših interakcij, kar sem jih kdaj imel z režiserjem v gledališču - da imam v glavi že do konca posnet film. Zgodba je tako globoko vsajena vame, da imam vse kadre pred očmi, da mi je popolnoma jasno, kako bo vse videti, kaj moram posneti, kje bodo rezi, kakšen bo tempo in kakšna dinamika filma."

Večino mestnih prizorov je Šerbedžija posnel v makedonski Bitoli, saj v Skopju skorajda ni več lokacij, ki bi se jih dalo "preobleči" v čas druge svetovne vojne.

Še en koncert v naših krajih
Decembra je Šerbedžija s skupino Zapadni kolodvor napolnil Gallusovo dvorano Cankarjevega doma. Sin Danilo ga spremlja tudi na koncertih kot član skupine. V ponedeljek, 12. januarja, bo glasbenik in igralec s svojo skupino nastopil v Sežani. Na enem od redkih slovenskih nastopov v tem letu bo predstavil novi album Vrijeme je, draga, vrijeme je in stare uspešnice.

Šerbedžija velike uspehe žanje tudi v novi sezoni uspešne angleške serije Downton Abbey, ki jo samo na Otoku spremlja rekordnih 12 milijonov gledalcev. Pred Šerbedžijo pa je tudi nov izziv: v letošnjem letu bo s skupino Zapadni kolodvor prvič nastopil v Carigradu.