V preteklosti, ko je morala Scarlett Johansson promovirati kak film, so tiskovne konference v organizaciji HFPA
V preteklosti, ko je morala Scarlett Johansson promovirati kak film, so tiskovne konference v organizaciji HFPA "pogosto pomenile, da bom morala poslušati seksistična vprašanja in opazke določenih članov, ki so mejile na spolno nadlegovanje". Foto: AP
Sorodna novica Tuji novinarji v Hollywoodu stopajo v korak s časom

Igralka Scarlett Johansson je v izjavi za javnost poudarila, da je Zveza tujih novinarjev v Hollywoodu (HFPA) "organizacija, ki so jo legitimizirali tipi, kakršen je Harvey Weinstein, in ki služi promociji filmov v očeh Akademije". V preteklosti, ko je morala kot igralka promovirati kak film, so tiskovne konference v organizaciji HFPA "pogosto pomenile, da bom morala poslušati seksistična vprašanja in opazke določenih članov, ki so mejile na spolno nadlegovanje".

"Mislim, da je čas, da se odmaknemo od HFPA, če ne bo prišlo do korenitih sprememb znotraj same organizacije," je dodala.

Minuli konec tedna je odmevalo tudi odprto pismo, ki ga je na organizacijo HFPA naslovil direktor Netflixa Ted Sarandos: velikan na področju pretočnih vsebin ne bo več sodeloval z zlatimi globusi, če se ne zavežejo k spremembam. Sarandos je "upal, da bo organizacija dojela razsežnost težav", a po videnem sodeč "ne verjame, da bodo predlagane spremembe kos izzivom v zvezi z raznolikostjo in vključevanjem".

Sledila je direktorica studia Amazon Jennifer Salke, ki je poudarila, da "s HFPA ne sodelujejo, odkar so bile vse nepravilnosti prvič izpostavljene".

Prizor iz nadaljevanke Krona, ene od številnih Netflixovih produkcij, ki so se letos potegovale za zlate globuse in tako sodelovale tudi pri promociji same prireditve. Foto: IMDb
Prizor iz nadaljevanke Krona, ene od številnih Netflixovih produkcij, ki so se letos potegovale za zlate globuse in tako sodelovale tudi pri promociji same prireditve. Foto: IMDb

Reforme, ki pa kritikov niso pomirile
Le en dan pred tem je 75 od 86 članov HFPA glasovalo za paket reform, ki jih je predlagal odbor. Predlog predvideva "sprejem vsaj 20 novih članov v letu 2021, s posebnim poudarkom na rekrutiranju temnopoltih piscev". Cilj za naslednjih 18 mesecev je povečanje članstva za 50 odstotkov. Odpravili bodo tudi pogoj, da morajo imeti člani HFPA stalno prebivališče v južni Kaliforniji; odslej pride v poštev vsak kvalificiran novinar, ki živi v ZDA in piše za kak tuj medij. Vpeljan bo tudi nov "pravilnik vedenja". Ta pravilnik narekuje, da člani ne smejo več sprejemati promocijskih daril, pa tudi potovanja na tiskovne konference bodo "natančneje strukturirana".

Netflix je kljub temu "prekinil kakršno koli sodelovanje" s HFPA, dokler ne bodo uvedene spremembe z večjo težo". Ob tem je treba povedati, da je Netflix praviloma eden od večjih akterjev podelitve zlatih globusov: letos so denimo na prireditvi sodelovali z 42 nominacijami in osvojili šest nagrad, med drugim za seriji Krona in Damin gambit ter za film Ma Rainey’s Black Bottom.

V februarju je časnik Los Angeles Times v svoji reportaži razkril, da v celi organizaciji ni niti enega temnopoltega novinarja, ter pod vprašaj postavil etičnost članov (od podjetij in ljudi, ki so bili v igri za nagrade, so sprejemali brezplačna potovanja in darila). Prejšnji mesec je organizacija odpustila svojega predsednika, 88-letnega Philipa Berka, ker je v e-pošti zaposlenim delil članek, ki je gibanje BLM opisal kot "rasistično skupino sovraštva".

Skoraj sto piarovskih podjetij, ki delujejo na področju filmske industrije, se je prav tako zavezalo, da se ne bodo udeleževala prireditev v organizaciji HFPA, vključno z novinarskimi konferencami. Predsednica koalicije Time's Up Tina Tchen je predloge reform opisala kot "prazne puhlice".