Zati globusi veljajo za druge najpomembnejše nagrade v filmski industriji (takoj za oskarji), a so bili njihovi organizatorji v zadnjem času večkrat obtoženi diskriminatornih praks in različnih etičnih zdrsov. (Med drugim smo izvedeli, da je Netflix v okviru promocije serije Emily v Parizu več članov na svoje stroške poslal v francosko prestolnico. Nadaljevanka je bila nato nominirana za dva globusa, čeprav objektivno ni šlo ravno za vrhunsko umetnino.)

Nepravilnosti v zakulisju organizacije HFPA je v februarju razkril Los Angeles Times. Foto: AP
Nepravilnosti v zakulisju organizacije HFPA je v februarju razkril Los Angeles Times. Foto: AP

Člani organizacije HFPA so o predlaganih reformah glasovali v zadnjem hipu: na dan, ki so si ga sami zastavili kot skrajni rok, do kdaj se bodo formalno odzvali na številne kritike zadnjih mesecev. V februarju je namreč časnik Los Angeles Times v svoji reportaži razkril, da v celi organizaciji, ki šteje 86 članov, ni niti enega temnopoltega novinarja, ter pod vprašaj postavil etičnost članov (od podjetij in ljudi, ki so bili v igri za nagrade, so sprejemali brezplačna potovanja in darila).

V ponedeljek je odbor vsem članom HFPA razposlal pojasnilo, da so zadnjih 60 dni oblikovali "predlog strukturnih sprememb v organizaciji", in se zavezal, da "bodo resno ukrepali" in tudi odstopili, če člani predlaganih reform ne bodo sprejeli in vpeljali v primernem času.

Sorodna novica Očitki etično spornega potovanja na snemalna prizorišča serije Emily v Parizu

Grožnja z bojkotom
Čas bo pokazal, ali bodo predlagane spremembe dovolj, da se HFPA izogne napovedanemu bojkotu koalicije Time's Up, ki se posveča boju proti diskriminaciji na delovnem mestu, in pa piarovskim podjetjem (več kot sto jih je podpisalo odprto pismo, ki je pozivalo h korenitim spremembam. V nasprotnem primeru bodo svojim strankam svetovali, naj s HFPA-jem ne sodelujejo več, so napovedali.).

Predlog odbora, ki so ga člani organizacije že potrdili, predvideva "sprejem vsaj 20 novih članov v letu 2021, s posebnim poudarkom na rekrutiranju temnopoltih piscev". Cilj za naslednjih 18 mesecev je povečanje članstva za 50 odstotkov. Odpravili bodo tudi pogoj, da morajo imeti člani HFPA stalno prebivališče v južni Kaliforniji; odslej pride v poštev vsak kvalificiran novinar, ki živi v ZDA in piše za kak tuj medij.

Sorodna novica Letošnja podelitev zlatih globusov pridelala katastrofalni padec gledanosti

Konec je z dragimi darili
Prav tako se članstvo odpira za ljudi, ki "delajo v medijih, ki niso tiskani", ni več treba, da novega člana sponzorira že obstoječi član, posebej pa poudarjajo, da "ni omejitev, koliko novih članov je lahko s posameznega področja". Vsi že obstoječi člani bodo morali izpolnjevati iste pogoje kot novi kandidati, vpeljan pa bo tudi nov "pravilnik vedenja". Ta pravilnik narekuje, da člani ne smejo več sprejemati promocijskih daril, pa tudi potovanja na tiskovne konference bodo "natančneje strukturirana, v posvetu s publicisti".

Prejšnji mesec je organizacija odpustila svojega predsednika, 88-letnega Philipa Berka, ker je v e-pošti zaposlenim delil članek, ki je gibanje BLM opisal kot "rasistično skupino sovraštva".