Ranč Bonanza Creek, na katerem so snemali nizkoproračunski vestern Rust. Delo je bilo
Ranč Bonanza Creek, na katerem so snemali nizkoproračunski vestern Rust. Delo je bilo "za nedoločen čas" prekinjeno. Foto: Reuters
Režiser Joel Souza. Foto: Reuters
Režiser Joel Souza. Foto: Reuters

Pištolo rekvizit, s katero je Alec Baldwin streljal na snemanju filma in s strelom v prsni koš ubil direktorico fotografije Halyno Hutchins, je igralcu podal pomočnik režiserja, ki tudi sam ni vedel, da je v pištoli pravi naboj, kažejo sodni spisi.

Režiser ni bil huje poškodovan
V incidentu je bil v ramo ranjen tudi režiser Joel Souza, ki je stal za njo. 48-letni Souza je bil že odpuščen iz bolnišnice.

19.00

19.00

"Strt sem ob izgubi svoje prijateljice in kolegice Halyne," je poudaril v svoji prvi izjavi za javnost. "Bila je prijazna, živahna, neverjetno nadarjena, borila se je za vsak milimeter in me silila, da sem bil boljši." Režiser sicer ni podal še nobenih podrobnosti v povezavi s potekom dogodkov, je pa rekel, da je "hvaležen za izraze naklonjenosti, ki smo jih prejeli od filmske skupnosti, prebivalcev Santa Feja in stotin neznancev, ki so stopili v stik z nami".

Incident se je zgodil med vajo, za zdaj pa še ni jasno, ali je bil posnet. "Ko je pomočnik režiserja pištolo podal Alecu Baldwinu, je zavpil 'hladna pištola', kar pomeni, da pištola rekvizit ni nabita s pravimi naboji," je glede na sodne spise dejal detektiv Joel Cano.

Sorodna novica Alec Baldwin: "Ni besed, ki bi izrazile mojo pretresenost in žalost"

Policija je kot dokazno gradivo zasegla Baldwinov kostum, umazan s krvjo, pištolo, strelivo in druge rekvizite, ki so kot orožje, poroča BBC.

Takšni incidenti na snemanjih filma so izjemno redki. Pravo orožje se sicer na snemanjih pogosto uporablja, a je nabito s slepimi naboji, ki povzročijo blisk in pok, a ne izstrelijo izstrelka.

Več članov ekipe se je pritoževalo nad delovnimi razmerami
Los Angeles Times medtem poroča, da je okoli šest snemalcev, ki so delali pri filmu Rust, nekaj ur pred usodnim streljanjem zapustilo prizorišče snemanja v protest proti delovnim razmeram blizu Santa Feja. Pritoževali so se, da so jim obljubili hotelske sobe v Santa Feju, ko pa se je začelo snemanje, so se morali vsako jutro peljati na delo iz 80 kilometrov oddaljenega Albuquerqueja, tudi ukrepi glede covida-19 naj bi bili nezadovoljivi. Vodstvo se na protest ni odzvalo z izboljšanjem položaja. "Iskali so bližnjice – pripeljali so ljudi, ki niso v sindikatu, da so lahko nadaljevali delo," poroča Los Angeles Times.

Baldwin dobil zagotovilo, da je pištola varna

Pištola se je že sprožila
Na snemanju filma se je po poročanju več medijev, tudi Los Angeles Timesa, pred tem že zgodil incident s pištolo rekvizitom, ki se je nepredvideno sprožila. "Na tem snemanju je bilo zelo resno pomanjkanje sestankov na temo varnosti," je neimenovani vir potrdil za omenjeni časopis.

Baldwinov soigralec Jensen Ackles je nekaj dni pred tragedijo javno govoril o tem, kako na snemanju delajo z orožjem. Foto: AP
Baldwinov soigralec Jensen Ackles je nekaj dni pred tragedijo javno govoril o tem, kako na snemanju delajo z orožjem. Foto: AP

Tudi filmski blog Deadline poroča, da "je bil v dnevih pred tragedijo vsaj en incident z nepredvideno uporabo orožja v prizoru". "Pištola se je dvakrat sprožila v zaprti koči," popisuje neimenovani vir. "Človek jo je samo držal v roki in se je sprožila."

19.30Uradne pritožbe ni bilo
Produkcijsko podjetje Rust Movie Productions incident preiskuje. "Čeprav do nas ni prišla nobena uradna pritožba v povezavi z orožjem ali varnostjo filmskih rekvizitov, bomo v času prekinitve snemanja naredili interno preiskavo naših postopkov," je izjavo podjetja povzela agencija Reuters.

24-letna orožarka
Pištola, s katero je streljal Baldwin, naj bi imela v sebi en pravi naboj. BBC je pridobil dokument, ki kaže, kdo od snemalne ekipe je bil na sporedu za delo na tisti dan snemanja. Med njimi je bila tudi 24-letna članica ekipe, odgovorna za preverjanje orožja, a z malo izkušnjami, saj je to delo opravljala samo enkrat pred tokratnim snemanjem.

Na začetku letošnjega leta je orožarka v nekem podkastu razlagala, da se je obrti priučila od svojega očeta, da pa je šele pred kratkim prvič sodelovala pri nastajanju filma. 24-letnica za zdaj ni podala še nobene izjave za medije.

Mednarodni ceh filmskih snemalcev bo za Halyno Hutchins v soboto zvečer organiziral spominski shod v Albuquerqueju, približno 64 kilometrov od kraja nesreče. Drug večerni shod je napovedan v nedeljo v Los Angelesu. Ameriški filmski inštitut je v njeno čast že ustanovil štipendijo za filmske snemalke.

"Halyna nas je navdihovala s svojo strastjo in vizijo; njena zapuščina je prepomembna, da bi jo lahko ubesedil. Naša izguba je neizmerna," je zapisal pokojničin mož Matt Hutchins na Twitterju.

Baldwinov soigralec Jensen Ackles je le nekaj dni pred tragedijo spregovoril o delu z orožjem na snemanju. Med srečanjem za ljubitelje serije Supernatural je poudaril, kako vesel je, da nastopa v vesternu, in povedal malce o pripravah na snemanje. "Jutri ob šestih zjutraj snemam velik strelski obračun. Rekli so, naj si izberem orožje: 'OK, kakšno pištolo bi rad imel?' Pa sem rekel, da ne vem. Imaš kaj izkušenj z orožjem, me je vprašala filmska orožarka. 'No, malce,' sem rekel. 'No, takole jo nabiješ in takole preverimo, ali je varna.'" Ackles je povedal še, da je strokovnjakinja za orožje nabila s slepimi naboji in mu naročila, naj sproži nekaj strelov proti bližnjim hribom. Pri tem se je odlično odrezal, ker je vedel, kaj počne. "Rekla mi je, ne šalim se, da sem kreten."

Kako je lahko prišlo do smrti na snemanju Baldwinovega filma?