Prvi filmski festival v Benetkah so organizirali leta 1932. Foto: EPA
Prvi filmski festival v Benetkah so organizirali leta 1932. Foto: EPA

Tokratni mednarodni filmski festival v Benetkah bo potekal med 1. in 11. septembrom. Alberto Barbera je glede letošnjega festivalskega termina v intervjuju za Variety povedal, da ga je sprva skrbela bližina filmskega festivala v Cannesu, ki se je sklenil 17. julija. Vendar je umetniški direktor beneškega festivala kmalu spoznal, da je zaradi pandemije na voljo več filmov kot pričakovano in da so zelo kakovostni.

Sorodna novica Ameriški film Dežela nomadov v režiji Chloe Zhao prejel beneškega zlatega leva

Mimogrede, v Cannesu je letos slavil film Titan francoske režiserke Julie Ducournau, ki je tako po Jane Campion (Klavir, 1993) postala druga režiserka, ki je slavila na tem festivalu. In tudi v Benetkah je lani slavil film Dežela nomadov režiserke Chloe Zhao.

Med 21 filmi, ki se bodo v Benetkah potegovali za zlatega leva, režijo desetih podpisujejo režiserska imena, ki niso bila še nikoli v igri za nagrade – ne le v Benetkah, temveč tudi na drugih velikih festivalih. Na beneškem festivalu želijo tako dokazati, da pri njih niso na ogled le znani naslovi hollywoodske ali evropske kinematografije.

Gibanje k večji uravnoteženosti med spoloma neustavljivo
Kot omenjeno, bo med filmi, ki bodo tekmovali za zlatega leva, pet filmov režiserk, medtem ko jih je bilo lani osem. Kot je dejal Barbera, gre za manjše razlike, razmerje med režiserji in režiserkami je že tretje leto podobno. O letošnjem nekoliko nižjem številu režiserk je še dejal, da gre za manjše razlike, do katerih pride po naključju: "Pred dvema letoma sta bili dve režiserki, lani osem, letos jih je pet. Če pogledamo celotno število filmov v tekmovalnem programu, je bilo filmov v režiji žensk pred dvema letoma 25 odstotkov, lani okoli 28, letos jih je 26 odstotkov."

Barbera je dejal še, da si je mogoče leto 2021 predstavljati, kakor da bi šlo za manjše nazadovanje, ki pa je po njegovem mnenju posledica pandemije. Ta naj bi bolj prizadela produkcijo filmov režiserk kot režiserjev. Prepričan je, da je to začasni padec, saj je gibanje k večji uravnoteženosti med spoloma neustavljivo.

Alberto Barbera med lanskim filmskim festivalom v Benetkah. Foto: EPA
Alberto Barbera med lanskim filmskim festivalom v Benetkah. Foto: EPA
Sorodna novica Od Jane Campion do Paola Sorrentina: znani so letošnji kandidati za zlate leve

Glavna festivalska tematika: okoliščine žensk
Po pisanju revije Variety so ženske letos v ospredju s tematskega vidika, saj Barbera kot glavno tematiko letošnjega festivala poudarja okoliščine žensk. Ženske tako ne prevladujejo le v filmih režiserk, ampak se tudi režiserji zavedajo, da ženske zavzemajo vse bolj vodilno mesto v družbi in sprejemajo vloge, ki so bile nekdaj v domeni moških.

71-letni Barbera je poudaril še, da sta na festivalu vsaj dva filma o nasilju nad ženskami, za katera verjame, da bosta postala del aktualnih pogovorov okoli gibanja #jaztudi in sodnih obravnav. To sta Les Choses Humans izraelsko-francoskega režiserja Yvana Attala in The Last Duel režiserja Ridleyja Scotta.

Barbera je sklenil z naslednjimi besedami: "Menim, da mora velik dogodek poskusiti prikazati stanje današnje kinematografije v njeni raznolikosti in številnih pristopih. Vemo, da obstajajo različna občinstva, ki jim ponujamo različne vrste filmov."