37-letna francoska režiserka Julie Ducournau je tako po Jane Campion (Klavir, 1993) postala druga režiserka, ki je slavila na največjem filmskem festivalu na svetu. V igri za nagrade je bilo 24 filmov.

Zlato palmo je francoska režiserka Julia Ducournau prejela iz rok ameriške igralke Sharon Stone (desno). Foto: EPA
Zlato palmo je francoska režiserka Julia Ducournau prejela iz rok ameriške igralke Sharon Stone (desno). Foto: EPA

Titane (Titan), ki ga je režiserka posnela po lastnem scenariju, spremlja mlado žensko, ki ima, vse odkar je v otroštvu doživela prometno nesrečo, v glavi vstavljeno ploščico iz titana. Zaradi nje je postala serijska morilka in razvila spolno privlačnost do kovin, še posebej jo vznemirjajo veliki športni avtomobili.

Sorodna novica Liffe: Surovo

Protagonistka, ki jo upodablja Agathe Rousselle, združi obe strasti, kar je, kot poročajo kritiki s festivala, med občinstvom mnogokrat sprožilo salve smeha, ne nujno toliko zaradi duhovitosti kot nelagodja, šoka in navsezadnje navdušenja nad drznostjo in izvirnostjo režiserke. Protagonistka z avtomobilom namreč tudi zanosi.

Julia Ducournau je zaslovela pred petimi leti s prvencem, komično grozljivko Surovo, ki je premiero doživel prav v Cannesu in nato osvojil vrsto mednarodnih nagrad. Zdaj je na prestižnem filmskem festivalu žirijo prepričala z žanrskim filmom, ki hodi po robu.

Veliki festivalski žiriji je predsedoval ameriški režiser Spike Lee. Foto: EPA
Veliki festivalski žiriji je predsedoval ameriški režiser Spike Lee. Foto: EPA

Preostale festivalske nagrade

Asghar Farhadi. Foto: EPA
Asghar Farhadi. Foto: EPA

Drugo najpomembnejšo nagrado, grand prix, sta si po presoji žirije razdelila dva filma, iranski Heroj Asgharja Farhadija in finski Compartment No. 6 Juha Kuosmanena. V prvem spremljamo Rahima, ki je v zaporu zaradi nezmožnosti poplačila dolga, ki poskuša med dvodnevnim izpustom prepričati svojega upnika.

Juho Kuosmanen. Foto: EPA
Juho Kuosmanen. Foto: EPA

Compartment No. 6 pa temelji na istoimenskem romanu Rose Liksom iz leta 2011, ki sledi mladi Finki na vlaku za Moskvo, med tem ko se ji v kupeju pridruži zgovorni nekdanji vojak.

Foto: EPA
Foto: EPA

Za najboljšo igralko je bila razglašena Norvežanka Renate Reinsve za vlogo v romantični drami Najslabša oseba na svetu Joachima Trierja, v kateri spremljamo življenje in ljubezenske prigode 30-letne Julie, ki prebiva v Oslu. Za najboljšega igralca pa so nagradili Caleba Landryja Jonesa iz filma Nitram, v katerem je upodobil avstralskega množičnega morilca, ki je, potem ko je umoril 35 ljudi, v 90. letih prejšnjega stoletja polnil časopisne naslovnice.

Caleb Landry Jones. Foto: EPA
Caleb Landry Jones. Foto: EPA

Nagrado žirije sta prejela dva filma, in sicer Memoria tajskega režiserja Apihatponga Virasetakula ter Ahed's Knee v režiji Izraelca Nadava Lapida.

Film Memoria je bil posnet in se odvija v Kolumbiji, kjer živi Angležinja, ki jo upodablja Tilda Swinton. Gre za prvi Virasetakulov film v angleškem jeziku. Ahed’s Knee pa je strastna drama, ki prevprašuje ustvarjalno svobodo v sodobnem Izraelu.

Nagrado za najboljšega režiserja je prejel Leos Carax za muzikal Annette. Gre za tragično pripoved o nesrečni ljubezni med operno pevko Anne (Marion Cotillard) in stand-up komikom Henryjem (Adam Driver), ki obenem spregovori tudi o nekaterih perečih temah iz sveta industrije zabave, kot so finančna eksploatacija otroških talentov, spopadanje s pritiski javnosti in vpliv tabloidov na življenje slavnih.

Hamaguchi Ryusuke. Foto: EPA
Hamaguchi Ryusuke. Foto: EPA

Nagrado za najboljši scenarij je prejel Drive my car, ki ga podpisujeta japonska pisca Hamaguči Rjusuke in Takamasa Oe. Triurni film temelji na istoimenski zgodbi Harukija Murakamija, ki je izšla leta 2014 v njegovi zbirki kratkih zgodb Men Without Women. V hipnotičnem filmu spremljamo pisatelja v družbi študentke, ki vozi njegov avtomobil. Gre za zgodbo o travmi, žalovanju in skupni samoti.

Zlato kamero za najboljši prvenec je prejel film Morena (Murina) hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, ki je nastal tudi v slovenski koprodukciji, finančno ga je med drugim podprla tudi RTV Slovenija. Morena je družinska psihološka drama, ki se odvije v štirih dneh na enem od hrvaških otokov in tematsko nadaljuje večkrat nagrajeni režiserkin kratki film V modrino (2017), ki je bil prav tako slovenska koprodukcija.

Slovenski sodelavci v ekipi filma Morena so bili Julij Zornik kot oblikovalec zvoka, Mitja Ličen je kot direktor fotografije druge ekipe in kolorist Emil Svetlik. V manjših vlogah pa sta nastopila tudi Zoran Predin in Lovro Zafred. Celotna postprodukcija je potekala v filmskem studiu Viba Filma Ljubljana ter podjetjih Teleking in Studio 001. Kot poroča Jutarnji list, se režiserka razglasitve nagrad ni mogla osebno udeležiti, ker je v petek rodila.

Celovečerec Morena so finančno podprli SFC, RTV Slovenija, Filmski studio Viba Film, financiran je bil tudi iz sheme denarnih povračil za tuje produkcije, ki jo izvajata ministrstvo za kulturo in SFC. Film so sofinancirali tudi Hrvaški avdiovizualni center (HAVC) in filmski investicijski sklad Sikellia Productions. Foto: Mario Topić © Antitalent
Celovečerec Morena so finančno podprli SFC, RTV Slovenija, Filmski studio Viba Film, financiran je bil tudi iz sheme denarnih povračil za tuje produkcije, ki jo izvajata ministrstvo za kulturo in SFC. Film so sofinancirali tudi Hrvaški avdiovizualni center (HAVC) in filmski investicijski sklad Sikellia Productions. Foto: Mario Topić © Antitalent
Sorodna novica Annette: muzikal, ki poskuša razbiti klišeje žanra

Tekmovalni program

Letošnji glavni tekmovalni program in tudi sam festival v Cannesu je 6. julija uvedel celovečerec Annette, prvi film, ki ga je priznani francoski režiser Leos Carax posnel v angleščini. Sean Penn se je za zlato palmo in druge festivalske nagrade potegoval s filmom Flag Day, italijanski režiser Nanni Moretti, sicer dobitnik zlate palme pred 20 leti, s filmom Tre piani, s filmom Paris 13th District pa se je predstavljal francoski režiser Jacques Audiard, prav tako zmagovalec canskega festivala iz leta 2015.

Francosko kinematografijo so zastopali še Mia Hansen-Love s filmom Bergman Island, Catherine Corsini z La Fracture, Bruno Dumont s France, Julia Ducournau s Titane in François Ozon s Tout S'est Bien Passe.

Sorodna novica Za zlato palmo nominiranemu Serebrenikovu oblasti znova onemogočile odhod v Cannes

V tekmi za nagrade so bili tudi novi film ameriškega režiserja Wesa Andersona The French Dispatch, delo nizozemskega režiserja Paula Verhoevna Benedetta in film tajskega režiserja Apihatponga Virasetakula Memoria. Dvakratni oskarjevec, iranski režiser Asghar Farhadi, se je predstavil s filmom A Hero, ki je prejel grand prix. Ruski režiser Kiril Serebrenikov se je predstavil s filmom Petrov's Flu, vendar se festivala ni mogel udeležiti, saj so mu oblasti prepovedale odhod iz domovine.

V uradni tekmovalni izbor so se uvrstili tudi Japonec Rjusuke Hamaguči s filmom Drive My Car, Juho Kuosmanen iz Finske s filmom Compartment No. 6 (tudi ta film je prejel grand prix), Norvežan Joachim Trier s The Worst Person In The World in madžarska režiserka Ildiko Enyedi s filmom The Story Of My Wife.

O filmih je presojala velika festivalska žirija, ki ji je tokrat predsedoval ameriški filmski režiser Spike Lee, ob njem pa so sedeli še francoska igralka Melanie Laurent, ameriška igralka Maggie Gyllenhaal, režiserki Jessica Hausner in Mati Diop ter pevka Mylene Farmer.

Sorodna novica Na festivalu v Cannesu svetovni premieri dveh slovenskih manjšinskih koprodukcij

Na letošnji festival sta se v različna programska tekmovalna sklopa uvrstili tudi slovenski manjšinski koprodukciji. V programu Tedna kritike je bil na ogled prvenec italijanske režiserke Laure Samani z naslovom Telesce, v programu 15 dni režiserjev pa film Morena, prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, ki je tudi prejel zlato kamero za najboljši prvenec.

Tudi tokrat so v sklopu festivala organizirali večdnevno filmsko tržnico. SFC je na tržnici predstavil slovenska celovečerna filma ‒ prvenec režiserke Tijane Zinajić Prasica, slabšalni izraz za žensko in dokumentarec režiserke Haidy Kancler z naslovom Smučarske sanje.

V program tržnice Circle Women Doc Accelerator ‒ Cannes Docs Showcase se je uvrstil celovečerni dokumentarni prvenec Cent'anni režiserke Maje Doroteje Prelog, v program L'Atelier 2021 pa filmski projekt v razvoju Niti besede režiserke Hanne Slak.

Sorodna novica Častno zlato palmo bodo tokrat podelili Jodie Foster
Sorodna novica Častna zlata palma za življenjsko delo canskega festivala režiserju Marcu Bellocchiu

Letošnja prejemnika častne zlate palme sta ameriška igralka in režiserka Jodie Foster ter italijanski režiser Marco Bellocchio. Festivala so se udeležili števili filmski zvezdniki in zvezdnice, med njimi Marion Cotillard, Sharon Stone, Tilda Swinton, Timothee Chalamet, Isabelle Huppert, Adam Driver, Benicio Del Toro in Matt Damon. V Cannesu pa so tokrat posebno pozornost namenili okoljevarstvenim temam.

Lani so organizatorji zaradi pandemije odpovedali festival, leto poprej pa je zlato palmo prejel Parazit južnokorejskega režiserja Bonga Joon Hoja.

Zlata palma za francosko-belgijski film Titane
Pred podelitvijo nagrad na festivalu v Cannesu