Prijateljsko vzdušje med nagrajencem Robertom Downeyjem in podeljevalcem Melom Gibsonom na podelitvi nagrade American Cinematheque Award v Los Angelesu. Foto: Reuters
Prijateljsko vzdušje med nagrajencem Robertom Downeyjem in podeljevalcem Melom Gibsonom na podelitvi nagrade American Cinematheque Award v Los Angelesu. Foto: Reuters
Robert Downey Jr.
Nagrado American Cinematheque Award, ki jo je letos dobil Robert Downey Jr., vsako leto podelijo "izjemnemu umetniku v zabavni industriji, ki je popolnoma predan svojemu delu in odločen pomembno prispevati k filmski umetnosti". Med dosedanjimi nagrajenci so bili Samuel L. Jackson, George Clooney, Al Pacino, Nicole Kidman, Denzel Washington, leta 1995 pa jo je prejel "grešni" Mel Gibson. Foto: Reuters

Gibson zadnja leta ni preveč priljubljen med svojimi igralskimi kolegi, za kar je kriv predvsem sam. Najprej je leta 2006 ob aretaciji zaradi vožnje pod vplivom alkohola navrgel nekaj antisemitskih pripomb, kasneje pa so na dan prišli še posnetki telefonskih klicev, v katerih s pretepom grozi svojemu dekletu in uporablja rasistične izraze.

Sherlock na pomoč Noremu Maxu
"Rotim vas, da mojemu prijatelju odpustite njegove pregrehe. Dovolite mu, da se s svojim poklicem ukvarja brez sramote," se je na podelitvi nagrad Downey Jr. zavzel za igralskega kolega in bil nagrajen z glasnim aplavzom. Prav Gibson je izročil nagrado 46-letnemu ameriškemu igralcu, ki je v zadnjih letih poznan predvsem po vlogah v filmih o Iron Manu in Sherlocku Holmesu.

Downey je namreč vztrajal, da igralska srenja Gibsonu odpusti nepremišljeno obnašanje, saj želi prijatelju pomagati popraviti njegov načeti sloves – in vrniti uslugo. Tudi sam je imel težave zaradi prekomernega pitja in uživanja mamil, zaradi česar ga nihče ni želel zavarovati, kar mu je preprečilo, da bi ga lahko v Hollywoodu najeli. V težkih časih mu je pomagal Mel Gibson. "Dal mi je streho nad glavo in mi dal hrano na mizo," se je spominjal Downey, za katerega je Gibson plačal tudi zavarovanje, da je lahko nastopil v filmu The Singing Detective iz leta 2003.

Biblični vzpon Downeyja
Kot je še povedal Downey, je Gibson od njega v zameno želel le, da tudi on pomaga kakšni osebi s težavami. "Verjetno ni vedel, da bo naslednja oseba s težavami prav on," se je še pošalil nagrajenec večera. Med podelitvijo so prikazali še skeč, v katerem se Gibson roga Downeyju, ker igra belca, ki se pretvarja, da je temnopolt – šali na račun igralcev se je občinstvo sicer nasmejalo, a po poročanju Reutersa mnogi tudi bolj grenko.

Mel Gibson je zaradi protestov igralcev ostal brez manjše vloge v filmu Prekrokana noč 2, v zadnjem času pa mu vseeno kaže nekaj bolje. Z družbo Warner Brothers se dogovarjajo za film o judovskem uporu proti zatiralcem v bibličnih časih, kar pa je razjezilo voditelje judovske skupnosti. A če je velika vrnitev uspela Downeyju, bo morda uspela tudi Gibsonu. Režiser Jon Favreau je na prireditvi o nagrajenem Downeyju namreč vzneseno povedal: "Že od časov Jožefa iz Biblije, ki se je iz zapornika povzpel do preroka, se ni nihče dvignil iz takšnih težav."