Za svetovno premiero filma Simpsonovi so se lahko na natečaju potegovali vsi Springfieldi v ZDA, zmagal pa je tisti v Vermontu. Film je že v prvem koncu tedna zaslužil 74 milijonov dolarjev, to je največ, kar je kdaj zaslužil film, posnet po predlogi TV serije (pred tem je rekord držala Misija: Nemogoče 2). Foto:
Za svetovno premiero filma Simpsonovi so se lahko na natečaju potegovali vsi Springfieldi v ZDA, zmagal pa je tisti v Vermontu. Film je že v prvem koncu tedna zaslužil 74 milijonov dolarjev, to je največ, kar je kdaj zaslužil film, posnet po predlogi TV serije (pred tem je rekord držala Misija: Nemogoče 2). Foto:
V epizodi, ki je bila prvič na sporedu preteklo nedeljo, se je Marge Simpson pridružila vrstam televizijskih junakinj, ki so si kdaj privoščile lezbično razmerje. V domači dnevni sobi se je poljubljala s privlačno prijateljico, Homer pa je prizor opazoval (pozneje se je izkazalo, da je bil poljub plod njegove domišljije).
Simpsonovi so se prvič pojavili kot skeč v oddaji The Tracey Ullman Show, in sicer aprila 1987. Groening je animatorjem oddal le grobe skice, ker je mislil, da jih bodo še 'spilili', a so ti le prerisali njegove osnutke. Zato so bili liki v prvih miniepizodah videti manj dodelani.
Simpsonovi niso imeli vpliva le na popkulturo, ampak tudi na besedišče: Homerjev godrnjavi vzklik D'oh! se je znašel celo v slovarju.

Seveda v zgodovini ameriške televizije obstajajo serije, ki so trajale dlje, a je šlo bodisi za druge, denimo informativne žanre, bodisi niso dobile t. i. prime-tima, najbolj gledanega večernega termina. Homer, Marge, Lisa, Bart in Maggie so se "rodili" leta 1987, decembra 1989 pa dobili lastno serijo; od takrat so nastopili v 450 delih in predlani tudi v svojem prvem celovečercu, ki je bil s 527 milijonskim zaslužkom silna uspešnica po vsem svetu. Po poti so dobili kar 24 nagrad emmy. Risanka, ki se vrti predvsem okrog dogodivščin pivopivca in zabušanta Homerja Simpsona in njegovega pobalinskega sina Barta, je satira na vse poglede življenja povprečne ameriške družine, kulture in družbe ter brije norce celo iz televizije same.
Studio Fox je že potrdil, da so pogodbe podpisali tudi z igralci, ki protagonistom (in drugim prebivalcem Springfielda) posojajo glasove; najbolj znana sta najbrž Nancy Cartwright (Bart) in Dan Castellaneta (Homer), sicer pa so v ekipi še Julie Kavner (Marge), Yeardley Smith (Lisa), Hank Azaria (Moe) in Harry Shearer, ki ima kar trojno vlogo - je zlovešči gospod Burns, ravnatelj Skinner in pohlevni Ned Flanders. V preteklosti se je snemanje serije namreč že več kot enkrat prekinilo zato, ker igralci zaradi svojih "mizernih" plač niso hoteli nadaljevati.

Zagon jim počasi peša
"Priljubljenost serije po vsem svetu ostaja visoka in nam je v veliko zadoščenje," je kreator serije Matt Groening povedal za CNN. "Pri delu se še vedno zabavamo. To je bil zame vedno najpomembnejši kriterij. Kar se mene tiče, se imam neverjetno dobro: vsak dan lahko poslušam izvrstne igralce, ki si izmenjavajo replike, ki so jih napisali scenaristični geniji." Resnici na ljubo pa je treba povedati, da je že vsaj od leta 2000 serija pogosto tarča kritik, češ da so poudarek od "komedije nravi" prenesli na situacijsko komedijo in se tako približali "navadni" risanki.
Zgovoren je tudi podatek, da je USA Today leta 2003 sestavil seznama najboljših epizod - po oceni oboževalcev in po oceni scenaristov. Po mnenju gledalcev je najnovejša epizoda, ki si zasluži v najboljšo deseterico, iz leta 1997, po mnenju scenaristov pa iz leta 2000. Čeprav je gledanost serije še vedno izvrsta, se je od leta 1998 njeno občinstvo razpolovilo: leta 2008 jo je gledalo 7,7 milijona Američanov, leto pred tem 8,5 milijona, 11 milijonov še leta 2004 in tako nazaj.

Simpsonovi si trenutno lento serije z najdaljšim stažem delijo z vesternom Gunsmoke (ki se pravzaprav lahko pohvali s precej več epizodami v istem času), a jo bodo prehiteli - Gunsmoke so namreč po dvajsetih sezonah nehali snemati že leta 1975. Njihov največji "še živeči" rival je serija Zakon in red, ki jo NBC predvaja že 19 sezon.

Nič ni večno - niti uvodna špica
Na prvi pogled obstranska podrobnost, a za oboževalce serije velika reč: Simpsonovi so naposled (malce) spremenili svoj "zaščitni znak", uvodno špico. Bart sicer še vedno skoraj splošči več someščanov s svojo kaskadersko vožnjo na rolki, Lisa izpelje svoj solo na saksofonu in Homer še vedno vsakič iz tovarne odide z radioaktivno paličico za majico.
Spremembe, ki jih je Fox vpeljal s preklopom na HDTV, so v podrobnostih: dodan je prizor, v katerem dva pobalina poskušata odrezati glavo kipu mestnega ustanovitelja Jebediaha Springfielda. Pred razredom, kjer mora Bart pisati na tablo svoj "vzgojni" stavek (ta bo še vedno vsak teden drugačen!), na pločniku pod kupom listja leži lokalni pijanec Barney. V prizoru v veleblagovnici na tekočem traku še vedno po nesreči "računajo" malo Maggie, le da ji je cena s 243 dolarjev narasla na 486 (po Groeningovih besedah naj bi bila ta številka povprečen mesečni strošek vzgajanja otroka); punčka spotoma požuga še svojemu največjemu sovražniku - Geraldu, dojenčku s "fredymillerjevsko" obrvjo. Na poti iz trgovine je z Marge in Maggie v avtu tudi dedek - in tako dalje. Slavni skeč s kavčem (na katerega priletijo vsak teden drugače) prav tako ostaja, le da so zdaj (seveda) zbrani pred HD televizijo. Primerjavo stare in nove uvodne špice si oglejte v posnetku spodaj.
Ana Jurc