"Izkušnje priseljencev imajo različne obraze, a Evropa je ena. Je Evropa, kjer so za mir in blaginjo potrebni sodelovanje, solidarnost in odgovornost. Evropska priseljenska politika je že nekaj časa na preizkušnji, a zakonita migracija je prednost, tudi v Sloveniji," je izpostavila Fajonova, ki se s temi temami ukvarja kot članica odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve. Foto: ARSmedia
Čefurji raus!
Ekipa filma si je prislužila že drugo zlato rolo. Film občinstvo navdušuje tudi v državah nekdanje Jugoslavije, na prvem festivalskem nastopu v tujini pa je prejel nagrado za najboljšo moško vlogo. Foto: MMC RTV SLO

Film Čefurji raus! bodo predvajali v enem od osrednjih kulturnih središč v kinodvorani Flagey, in sicer dvakrat, saj zanj, kot pravi Tanja Fajon, v Bruslju vlada veliko zanimanje. Med projekcijama filma z angleškimi podnapisi se bodo lahko obiskovalci z Vojnovićem pogovorili o problematiki priseljencev v Sloveniji in Evropi.

Spoprijeti se moramo s priseljenskimi strahovi in tabuji
"Zgodba o stiskah priseljencev ni le slovenska zgodba, je zgodba Evrope. Vse več je ksenofobije in nestrpnosti, v EU naraščata nacionalistična in populistična retorika. Pomembno je, da govorimo o priseljenskih strahovih in tabujih ter jih skušamo razbliniti," je poudarila evropska poslanka.
"Izkušnje priseljencev imajo različne obraze, a Evropa je ena. Je Evropa, kjer so za mir in blaginjo potrebni sodelovanje, solidarnost in odgovornost. Evropska priseljenska politika je že nekaj časa na preizkušnji, a zakonita migracija je prednost, tudi v Sloveniji," je še izpostavila Fajonova, ki se s temi temami ukvarja kot članica odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve.
Čeprav gre za promocijo slovenskega filma, Fajonova verjame, da bo ta marsikateremu obiskovalcu odprl oči v resničnost temnih vidikov vključevanja priseljencev, kot so diskriminacija, pomanjkanje znanja jezika, življenje v revnejših soseskah, kar zahteva stalne ukrepe ne le na slovenski, ampak tudi na evropski ravni.
Druga zlata rola in pot v tujino
V slovenski javnosti je bil film dobro sprejet, o čemer govori tudi število gledalcev. Od oktobra si je Čefurje raus! ogledalo več kot 50.000 gledalcev, s čimer si je ekipa filma prislužila že drugo zlato rolo. Film občinstvo navdušuje tudi v državah nekdanje Jugoslavije, na prvem festivalskem nastopu v tujini pa je prejel nagrado za najboljšo moško vlogo.