Ženski obrazi franšize: pisateljica EL James. Dakota Johnson in režiserka Sam Taylor Johnson. Foto: Reuters
Ženski obrazi franšize: pisateljica EL James. Dakota Johnson in režiserka Sam Taylor Johnson. Foto: Reuters
Režiserka z možem, 24-letnim igralcem Aaronom Taylorjem Johnsonom. Na vprašanje, ali sta s pisateljico prijateljici, je lani odgovorila: "Ummm ..." Foto: Reuters

Odnosi med režiserko in avtorico knjižne uspešnice Petdeset odtenkov E. L. James so bili napeti že med snemanjem prvega filma; že tedaj so se zato pojavile (doslej nepotrjene) govorice, da Taylor Johnsonova ne bo režirala načrtovanih nadaljevanj; motilo naj bi jo, da je morala krotiti svojo ustvarjalnost.

Politično korektna spravljivost
Takole gre uradna izjava režiserke: izjemno hvaležna je, da so ji zaupali režijo filma po knjižni uspešnici Jamesove. "Moja zahvala gre studiu Universal. Spletla so se tesna prijateljstva med menoj in ekipo, še posebej z Dakoto in Jamiejem." Tistemu, ki bo prevzel "vznemirljiv izziv" režije drugega in tretjega dela, je zaželela uspeh.

E. L. James je z erotično zgodbo o naivni študentki književnosti Anastasii Steele, ki se zaplete v sadomazohistično začinjeno avanturo z uspešnim poslovnežem Christianom Greyem, dosegla neverjeten uspeh. Knjiga je v hipu zlezla na vrhove lestvic najbolje prodajanjih knjig po vsem svetu: prodali so že več kot 100 milijonov izvodov, prevedena pa je bila v več kot 50 jezikov. Prvi del filmske trilogije je - kljub kilavim recenzijam - na blagajnah kinematografov po svetu zaslužil več kot 504 milijone evrov (za zdaj je osmi najdonosnejši film vseh časov).

"Ves čas je bilo napeto," je Taylor Johnsonova o svojem odnosu s pisateljico pred časom povedala za revijo Vanity Fair: "Tudi ona bi povedala isto. Bili so težki časi in bili so trenutki razkritij. Bilo je kot boksarska tekma. Proces vsekakor ni bil lahek, ampak to ne pomeni, da se ni na koncu vse izšlo, kot je prav."

"Ves čas sem se morala opominjati, da so imeli razlog, da me najamejo. Ljudje so mi celo govorili, da jih preseneča, da še nisem dala odpovedi. Ampak zakaj bi jo? Nikoli ne vržem puške v koruzo, vsaj ne brez boja."

Igralca ostajata
Jamie Dornan in Dakota Johnson se bosta v naslednjem filmu, ki naj bi v kinematografe prišel leta 2017, vrnila kot Christian Grey in Anastasia Steele (čeprav so se tudi o njiju številni časopisi razpisali, da se na snemanju in skupnih fotografiranjih očitno nista mogla prenašati).

Revija Variety poroča še, da se od franšize poslavlja tudi scenaristka Kelly Marcel. To odpira možnost, da v ekipo povabijo kar samo avtorico knjižne predloge.

Khaleesi bi lahko bila Anastasia
Mimogrede: igralka Emilia Clarke je nedavno za The Hollywood Reporter priznala, da ji je bila vloga v filmu ponujena, pa jo je zaradi zadržkov pred goloto odklonila. "Že prej sem privolila v goloto in bala sem se, da me bodo ljudje povezovali samo še s tem," pravi, svoje odločitve pa menda ne obžaluje. Kmalu jo bomo lahko videli v novem delu franšize Terminator, Genysis.