Nastopil je tudi v treh delih Vojne zvezd in v Tarantinovem Šundu. Za vlogo Julesa Winnfielda v zadnjem je bil takrat tudi nominiran za oskarja.

Samuel L. Jackson Foto: Reuters
Samuel L. Jackson Foto: Reuters

Na začetku svoje kariere je igral predvsem negativce ali odvisnike od prepovedanih mamil, pozneje pa so mu večkrat pripadle tudi vloge akcijskih junakov. Za vlogo Ordella Robbija v še enem Tarantinovem filmu, Jackie Brown, je na filmskem festivalu v Berlinu dobil srebrnega medveda.

Ta mesec bo nagrajen na 53. podelitvi nagrad NAACP Image, ki jih podeljuje največja ameriška organizacija temnopoltih NAACP (National Association for the Advancement of Colored People), poroča ameriška tiskovna agencija AP. V četrtek so najavili, da bodo 73-letnemu igralcu podelili nagrado za posameznike, ki izkazujejo "zgled v javnosti in uporabljajo svoje različne platforme za ustvarjanje sprememb". Dobitniki drugih nagrad NAACP bodo znani 26. februarja.

Zagnan aktivist med gibanjem za državljanske pravice
"Številni morda ne vedo, da je bil Jackson pred svojo igralsko kariero zagnan aktivist med gibanjem za državljanske pravice v 60. letih prejšnjega stoletja in je celo služil kot spremljevalec na pogrebu Martina Luthra Kinga Jr.,"
je v izjavi dejal Leon W. Russell, predsednik odbora pri NAACP-ju. "Njegova nenehna javna služba in zavzemanje za družbene spremembe sta ga naredila odličnega prejemnika predsednikove nagrade." Nagrado so doslej med drugim dobili že Tyler Perry, Barack Obama, Danny Glover, Maxine Waters in John Lewis.

Jackson je letos ob igralcu Dannyju Gloverju, režiserki Elaine May in igralki Liv Ullmann tudi med tistimi filmskimi umetniki, ki bodo prihodnje leto prejeli častnega oskarja za življenjsko delo. Podelila mu ga bo Akademija filmske znanosti in umetnosti.