Kinematografi so bili prepovedani desetletja, vse do aprila 2018. Zdaj bodo do 15. decembra igralci in režiserji stopali po rdeči preprogi mednarodnega filmskega festivala Red Sea v Džedi.

Foto: EPA
Foto: EPA

Festival bodo zagnali le dan zatem, ko je Džeda gostila prvo VN v formuli 1. Tudi to je bil poskus, da bi Savdsko Arabijo prikazali v drugačni luči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Festival bo imel v programu 138 dolgih in kratkih filmov iz 67 držav v več kot 30 jezikih. Med njimi so kritiško hvaljena drama The Alleys, ki jo je režiral Bassel Ghandour, in nearabski filmi, kot sta Cyrano Joeja Wrighta in '83, zgodba o zmagi Indije na svetovnem prvenstvu v kriketu leta 1983.

Zeleno kolo – pogumni prvenec Haifae Al Mansour

Na festivalu nameravajo počastiti tudi prvo režiserko iz Savdske Arabije Haifao Al Mansour, ki je leta 2012 posnela film Zeleno kolo, dobitnika številnih mednarodnih nagrad.

"Misli o organizaciji filmskega festivala v Savdski Arabiji je bila pred petimi leti nepredstavljiva," je dejal Mohamed Abdel Rahman, egiptovski umetnostni kritik. Festival se tako po pisanju AFP ozira tudi na rastoči trg za snemanje in spremljanje filmov v Savdski Arabiji.

Kot kaže poročilo multinacionalne računovodske družbe PwC, bi filmska blagajna Savdske Arabije lahko do leta 2030 dosegla 950 milijonov dolarjev letno. Ocenjuje namreč, da bi s predvideno populacijo skoraj 40 milijonov prebivalcev lahko obsegala do 2600 kinematografskih platen.

Kraljevini je številne reforme prinesel vzpon princa Mohameda bin Salmana leta 2017. Družbeni premik v tej konservativni zalivski državi je odpravil prepoved vožnje ženskam ter dovolil koncerte in druge dogodke, čeprav še vedno strogo zatira drugačno mnenje.

"Pred ponovnim odprtjem kinematografov leta 2018 je industrija delovala pod površjem," je dejal režiser Ahmed Al Mulla, ki od leta 2008 vodi letni festival savdskega filma v mestu Dammam na vzhodu.

Opazovalci industrije pravijo, da savdski filmski sektor še vedno nima strokovnega znanja niti pravih naložb, "a nekateri veliki projekti zdaj postajajo resničnost."

MBC Studios, produkcijska veja arabskega medijskega velikana MBC Group v savdski lasti, je leta 2018 stopil na splet z visokimi proračuni. Trenutno snemajo akcijski film Desert Warrior ob Rdečem morju.

"Kino je mehka moč"
Po režiserjevem mnenju pa ne gre samo za velike proračune, ampak bi kino potreboval "visok standard svobode izražanja", od nastopa žensk do svobode obravnavanja različnih tem. "Kino je mehka moč, ki lahko tlakuje pot uspehu družbenih in gospodarskih sprememb," je dejal Al Mulla.

Savdska Arabija ima že desetletja strogo razlago islama in kljub prizadevanjem za posodobitev se prebivalci še vedno spoprijemajo s številnimi omejitvami. "Kino ni samo umetnost, ampak ga je treba v Savdski Arabiji spremeniti v kulturo," je po pisanju AFP-ja še povedal režiser.