Tematika filma Molk je za 79-letnega papeža pomenljiva. V mladih letih si je želel biti jezuitski misijonar v Aziji, a mu je šibko zdravje to preprečilo ... Foto: Reuters
Tematika filma Molk je za 79-letnega papeža pomenljiva. V mladih letih si je želel biti jezuitski misijonar v Aziji, a mu je šibko zdravje to preprečilo ... Foto: Reuters
Molk
Molk (Silence) je zgodba o dveh jezuitskih misijonarjih, ki sta na Japonsko odposlana v obdobju "kakure kirishitan" ("skritih kristjanov"), tik po zadušeni revoluciji katoličanov na polotoku Šimabara v 17. stoletju. Rodrigues in Garrpe morata na Daljnem vzhodu poiskati svojega mentorja, očeta Ferreiro. V glavnih vlogah mladih misijonarjev bomo videli Adama Driverja in Andrewa Garfielda, tretjo pomembno vlogo v zgodbi pa ima Liam Neeson. Foto: IMDb
Martin Scorsese in papež
Scorsese je papežu podaril kopijo podobe iz 17. stoletja, ki so jo "skriti kristjani" častili. Foto: Reuters
Zgodovinsko ozadje romana Molk (1966) je 17. stoletje, ko je na Japonskem šogunat iz političnih razlogov začel preganjati krščanstvo, ki so ga sredi 16. stoletja tja zanesli portugalski misijonarji. Duhovnike so prisilili, da so stopili na preproste podobe Jezusa ali Marije, imenovane fumie, in se tako odrekli veri. Foto: Reuters

Ameriški režiser, ki je v mladih letih menda celo razmišljal o tem, da bi postal duhovnik, se je s papežem sešel en dan po projekciji njegovega novega filma, Molk. Triurni celovečerec, ki tematizira kalvarijo preganjanih jezuitov na Japonskem v 17. stoletju, je svetovno premiero doživel pred približno 400 duhovniki in drugimi povabljenimi gosti v Vatikanu.


Sprejem in darila
Uradno poročilo povzema, da je papež Frančišek režiserja, njegovo ženo in dve hčerki sprejel za četrt ure, ter da je bil obisk "zelo prijateljski". Papež je gostom zaupal, da je tudi sam prebral roman Molk japonskega pisatelja Šusakuja Endoja, po katerem je bil film posnet, pogovarjali pa so se tudi o izkušnji jezuitskih misijonarjev na Japonskem.

Scorsese je svetemu očetu podaril tudi več upodobitev "skritih kristjanov na Japonskem", med drugim reprodukcijo starodavne upodobitve Marije iz Nagasakija in portret "japonskih mučenikov". Papež je gostom podaril nekaj rožnih vencev.

Frančišek se v torek sicer ni udeležil premiere Molka, a znano je, da je to tema, ki mu je pri srcu. V mladih letih se je jezuitskemu redu namreč pridružil prav z namenom, da bi postal misijonar v Aziji. Zaradi zdravstvenih težav se mu ta želja sicer nikoli ni izpolnila.

Škandaloznost Zadnje Kristusove skušnjave je pozabljena
Martin Scorsese je seveda eden največjih živečih ameriških režiserjev; med njegove najslavnejše mojstrovine spadajo Taksist, Pobesneli bik, Dobri fantje in Zadnja Kristusova skušnjava, za katero je bil tudi nominiran za oskarja. Leta 1988 je prav ta film v ZDA sprožil pravcato kulturno vojno: kontroverzna je bila upodobitev Jezusa kot zmedenega mladega moža, ki ima v sanjskem prizoru tudi spolne odnose z Marijo Magdaleno. Konservativnejši katoličani so film in z njim režiserja obtožili bogokletja. Številni kinematografi filma niso hoteli predvajati, studio Universal pa je kritikom odgovarjal s celostranskimi oglasi v dnevnem časopisju, ki so opozarjali, da je film izraz svobode govora.

Argentina, domovina papeža Frančiška, je ena izmed dežel, kjer je bila Zadnja Kristusova skušnjava dolga leta prepovedana. Še danes ta prepoved velja v Singapurju in na Filipinih.

Kaj nam lokacija premiere pove o filmu?
Če je Zadnja Kristusova skušnjava režiserja "stala" številnih privržencev, pa je z novim projektom, s katerim se je ukvarjal več desetletij, očitno dobil pečat odobravanja Cerkve. Že res, da Frančišek velja za naprednega papeža, a težko si je predstavljati, da bi vatikansko premiero dobil film, ki ne bi bil popolnoma spoštljiv do in v liniji z uradnim cerkvenim naukom. (V Vatikanu so do zdaj predvajali le peščico hollywoodskih filmov, med drugim Kristusov pasijon Mela Gibsona.) Nas čaka sicer čudovito posneta in dobro odigrana drama o vdanosti in preizkušnjah, ki pa bo tako enoznačna, da gledalca ne bo zares izzvala?