Depardieu januarja lani, na berlinski premieri filma Umami. Foto: EPA
Depardieu januarja lani, na berlinski premieri filma Umami. Foto: EPA
Sorodna novica Več kot 50 francoskih zvezdnikov podpisalo pismo podpore Gérardu Depardieuju, ki da je "žrtev linča"

Informacijo je v nedeljo za francosko tiskovno agencijo AFP potrdila odvetnica žrtve, Carine Durrieu-Diebolt. Že v petek je pariškemu tožilstvu posredovala prijavo, v kateri navaja spolni napad, nadlegovanje in zlorabo. Pariško tožilstvo sicer ni potrdilo, da je bila tožba vložena, Depardieujevi odvetniki zadeve prav tako niso komentirali.

Scenografka je za spletni časopis Mediapart povedala, da ji je Depardieu 10. septembra 2021 najprej namenil več vulgarnih opazk, nato pa jo je "brutalno zgrabil" in jo "otipaval čez pas in trebuh do prsi". Incident na snemanju filma Les volets verts v Parizu je prekinil telesni stražar.

Depardieu je bil leta 2020 obtožen posilstva, spolnega nadlegovanja in napada pa ga je v preteklosti obtožilo več kot deset žensk.

Kaplja čez rob
Petinsedemdesetletni igralec obtožbe vsakokrat zanika; oktobra lani je v odprtem pismu poudaril, da ni "nikoli, nikoli zlorabil ženske". Prav ta izjava naj bi bila po besedah Carine Durrieu-Diebolt za njeno stranko tako travmatična, da je sklenila vložiti tožbo.

Depardieu je postal katalizator za razkol v francoski družbi
Obtožbe proti Depardieuju so sicer razdelile francosko javnost. Vrsta njegovih igralskih kolegov in kolegic mu je – z odprtim pismom, ki je svarilo pred "linčem" – stopila v bran. Svojo podporo igralcu je izrazil celo francoski predsednik Macron. "Starejša generacija še vedno ne razume, da je v družbi prišlo do napredka," je takrat komentirala Muriel Reus, podpredsednica združenja #MeToomedia, ki se bojuje proti spolnemu nasilju v medijih.

Čeprav nobeno sodišče še ni izreklo sodbe igralcu, ki z več kot 200 filmskimi vlogami velja za ikono francoske kinematografije, so se v zadnjem času številni tudi oddaljili od njega. Eden od ukrepov je bila odstranitev Depardieujeve voščene lutke iz pariškega muzeja voščenih lutk Grevin. Francoska ministrica za kulturo Rima Abdul Malak je dejala, da igralčevo vedenje sramoti Francijo, in opozorila, da bi mu lahko odvzeli legijo časti, največje francosko državno odlikovanje.