Depardieu velja za enega najprepoznavnejših francoskih zvezdnikov, s filmi Zelena karta, Mož z železno masko in Pijevo življenje pa je bil uspešen tudi v ZDA. Foto: EPA
Depardieu velja za enega najprepoznavnejših francoskih zvezdnikov, s filmi Zelena karta, Mož z železno masko in Pijevo življenje pa je bil uspešen tudi v ZDA. Foto: EPA
Sorodna novica V Franciji ogorčenje nad izjavo Macrona, da je Gerard Depardieu žrtev "lova na čarovnice"

Pismo, ki so ga med drugim podpisale britanska igralka Charlotte Rampling, pevka in nekdanja francoska prva dama Carla Bruni ter Depardieujeva nekdanja partnerica, Carole Bouquet, navaja, da je igralec žrtev "hudournika sovraštva". "Gérard Depardieu je najbrž največji med vsem igralci," še lahko beremo v pismu, ki ga je objavil časnik Le Figaro.

Med podpisniki so tudi igralci Pierre Richard, Victoria Abril in Nathalie Baye ter režiserja Bertrand Blier in Francis Veber.

Gérard Depardieu, ki je v svoji karieri nastopil v več kot 200 TV-serijah in filmih, je bil leta 2021 obtožen posilstva, več kot ducat žensk pa je razkrilo tudi incidente spolnega nadlegovanja in napadov. Čeprav pravnomočno še ni bil obsojen, so se številne javne osebnosti od njega v zadnjem času distancirale.

"Ne moremo več molčati zaradi linča, ki ga je bil deležen," so igralčevi podporniki še zapisali v pismu. Ob tem verjamejo, da je bil Depardieu "napaden, čeprav bi morali, tako kot počnemo z vsemi drugimi, predpostavljati nedolžnost – in bi tudi jo, če ne bi bil filmski velikan, kakršen je."

Sorodna novica Gerard Depardieu obtožen posilstva in spolnega napada na 22-letno igralko

Depardieu, ki danes praznuje 75. rojstni dan, je pismo že pohvalil in njegove podpisnike označil kot "pogumne". "Zdelo se mi je čudovito," je za televizijo RTL povedal po telefonu. Priznal je sicer, da je pismo pred objavo videl, vztraja pa, da zanj nikoli ni prosil. Obenem dodaja, da so številni znani Francozi zavrnili prošnjo, naj ga podpišejo.

Gérard Depardieu je trenutno ponovno tarča kritik predvsem zaradi dokumentarca Gérard Depardieu: padec pošasti (Gerard Depardieu: la chute d’un ogre), ki ga je ta mesec predvajala televizija France 2; v njem so med drugim vključene njegove seksualno eksplicitne izjave na račun mlade deklice, ki jih je izrekel med obiskom Severne Koreje leta 2018. V oddajo so vključili tudi pogovor s Hélène Darras, ki je proti Depardieuju podala prijavo na policiji, češ da jo je leta 2007 napadel na snemanju filma Disco.

Francoski spletni portal Mediapart je lani v reportaži zbral pričanja več kot 12 žensk, ki so Depardieuja obtožile spolno neprimernega obnašanja. Leta 2021 ga je igralka Charlotte Arnould na policiji prijavila zaradi posilstva: razkrila je, da naj bi jo igralec v svojem pariškem stanovanju posilil leta 2018, ko je bila stara 22 let. Depardieu se je branil, da so obtožbe "neutemeljene", in poskušal doseči, da bi sodišče obtožnico zavrnilo – a brez uspeha. Sodnik je presodil, da "obstajajo resni in potrjeni dokazi, ki so zadosten razlog, da Gérard Depardieu ostane obtožen".

S takratno prvo damo Carlo Bruni-Sarkozy na konferenci za opismenjevanje leta 2011; na levi je nekdanja prva dama Bernadette Chirac. Foto: EPA
S takratno prvo damo Carlo Bruni-Sarkozy na konferenci za opismenjevanje leta 2011; na levi je nekdanja prva dama Bernadette Chirac. Foto: EPA
Sorodna novica Umrla je Emmanuelle Debever, prva igralka, ki je Gérarda Depardieuja obtožila spolnega nasilja

"Napad na Depardieuja je napad na umetnost"?
"Ko ljudje na tak način napadajo Gérarda Depardieuja, napadajo umetnost,"
lahko preberemo v pismu. "Francija mu ogromno dolguje. Film in gledališče ne bi zmogla brez njegove samosvoje in izjemne osebnosti. Nihče ne more izbrisati globoke sledi, ki jo je njegovo delo pustilo v našem času."

Kontroverzna predsednikova opredelitev
Prejšnji teden je francoski predsednik Emmanuel Macron izjavil, da je Depardieu postal žrtev "lova na čarovnice", igralčeva družina pa je obsodila "zaroto, kakršne še ni bilo" proti njemu.

Borke za pravice žensk so Macronove komentarje obsodile kot "žalitev" na račun vseh žensk, ki so bile kdaj žrtve spolnega nasilja. Svoje nestrinjanje z Macronom so prav tako izrazili številni francoski politiki, vključno z nekdanjim predsednikom Françoisom Hollandom.

Pismo v Le Figaroju, naslovljeno Ne izbrišite Gérarda Depardieuja, je sprožilo nov val ogorčenja. Laurent Boyet, predsednik organizacije Les Papillons, ki se bori proti nasilju nad otroki, je pismo označil za "nespodobno"; organizacija bo enega od njegovih podpisnikov, igralca Pierra Richarda, razrešila z mesta svojega ambasadorja. "Vedno smo bili in vedno bomo na strani žrtev," je izjavil.

Anne-Cecile Mailfert, vodja Fundacije za ženske, je v izjavi za tiskovno agencijo AFP izjavila, da "ni nihče nad zakonom", aktivistka Emmanuelle Dancourt iz skupine MeTooMedias pa je komentirala, da je zaradi pisma "užaloščena" in "zgrožena". Razume pa, pravi, da imajo Depardieujevi prijatelji občutek, da ga morajo braniti. "Ljudje, ki so krivi takih dejanj, so naši prijatelji, očetje, možje, sosedje, sodelavci, so ljudje, ki jih poznamo," opozarja.

S soigralko Isabelle Huppert leta 2015 v Cannesu. Foto: EPA
S soigralko Isabelle Huppert leta 2015 v Cannesu. Foto: EPA

V Franciji umetniški talent posamezniku prinese moč, kakršne nima nikjer drugje. Videti je, kot da je religija umetnosti nadomestila religijo, saj se tako zelo trudimo, da bi nekatere posameznike postavili nad druge.

Geneviève Sellier

"Lestvica vrednot v francoski družbi je jasna"
Pisateljica Samira Sedira se je z jezo odzvala na idejo, da je Depardieujeva umetnost pomembnejša od njegovih dejanj. "Nisem se zavedala, da Gérard Depardieu pooseblja umetnost v Franciji," je zapisala v časopisu Liberation. "Njegovih 50 zagovornikov je treba nujno opozoriti, da je predvsem človek, državljan, posameznik, ki je odgovoren za svoja dejanja."

Profesorica na Univerzi v Lyonu Bérénice Hamidi ugotavlja, da pismo predstavlja "kulturno izjemo za francoski film, ki dejanj umetnikov noče razumeti kot nasilje ali jih obsoditi". Za France Info Culture je komentirala: "Ljudje so pripravljeni glasove žrtev preglasiti z drugimi glasovi, ki imajo v medijih večji odmev, glasovi, ki diskreditirajo in zanikajo žrtve. Lestvica vrednot je jasna: življenja žensk, ki pravijo, da so Depardieujeve žrtve, niso vredna nič v primerjavi z ... Depardieujem umetnikom. Obsoditi dejanja človeka je enako kot napadati njegovo umetnost ... Po tej logiki za umetnike ne veljajo isti zakoni kot za navadne smrtnike."

Profesorica filmskih študij na Univerzi v Bordeauxu Geneviève Sellier je za Huffpost pojasnila: "V Franciji umetniški talent posamezniku prinese moč, kakršne nima nikjer drugje. Videti je, kot da je religija umetnosti nadomestila religijo, saj se tako zelo trudimo, da bi nekatere posameznike postavili nad druge. Tiste, ki trdijo, da so žrtve napadov, so praviloma mali ljudje, tehnične delavke, mojstrice ličenja, kostumografke, mlade igralke ... ljudje, ki nimajo družbene moči."

Francoska ministrica za kulturo Rima Abdul Malak je že napovedala, da bi Depardieuju lahko odvzeli legijo časti, najvišje državno priznanje.