V Hollywoodu špekulirajo, da bo Foley mogoče
V Hollywoodu špekulirajo, da bo Foley mogoče "v enem kosu" režiral kar oba filma, drugi in tretji del franšize, ki bosta nato v kinematografe prišla z enoletnim razmikom. Foto:
James Foley
61-letni James Foley celovečernega filma ni posnel že vse od leta 2007. Foto: Reuters

V glavnih vlogah se seveda vračata Jamie Dornan in Dakota Johnson, v najožjem izboru za režijo pa je po pisanju filmske revije Variety ameriški režiser James Foley. Nadaljevanje naj bi v kinematografe prišlo februarja 2017.

Nepričakovana izbira
Foley se je kot režiser podpisal pod številne uspešnice. Med drugim je režiral 12 delov politične serije Hiša iz kart ter filma Popoln tujec in Strogo zaupno. Ustvaril je tudi nekaj glasbenih spotov za Madonno (Live to Tell, Papa Don't Preach in True Blue). Na splošno je Foley zanimiva izbira, saj je režiser, ki je znan po tem, da iz igralcev "izvleče" močne karakterne vloge (do preboja je s Strahom denimo pomagal Marku Wahlbergu). V karieri je doživel tudi več neuspehov, a je v zadnjem času dobil novo priložnost z uspehom Hiše iz kart.

Prva velika franšiza v ženski režiji ... tega ne bo
Zakaj režiserka prvega filma Sam Taylor Johnson ne bo režirala tudi obeh načrtovanih nadaljevanj, uradno še vedno ni znano. Seveda pa so mediji obširno poročali, da so bili odnosi med režiserko in avtorico knjižne uspešnice Petdeset odtenkov sive E. L. James napeti že med snemanjem prvega filma in že tedaj so se tudi pojavile govorice, da Taylor Johnsonova ne bo režirala načrtovanih nadaljevanj. Scenarija za oba filma je spisal Niall Leonard, pisatelj in - kako naključje - tudi mož E. L. Jamesove.

Vsi se posmehujejo (a vsi berejo)
E. L. James je z erotično zgodbo o študentki književnosti Anastasii Steele, ki se spusti v ljubezensko avanturo z uspešnim poslovnežem Christianom Greyem, dosegla presenetljiv uspeh. Knjiga se je povzpela na vrhove lestvic najbolje prodajanjih knjig po vsem svetu. Prodali so jo v več kot 100 milijonov izvodih, prevedena pa je bila v več kot 50 jezikov. Prvi del filmske trilogije je na blagajnah kinematografov po svetu zaslužil več kot 500 milijonov evrov.