V zbirki je zdaj skupno osem filmov.

Zbirka SI-FI Klasika trenutno šteje osem filmov, ki so bili v preteklih letih restavrirani pod okriljem Iridium Filma. Foto: SFC
Zbirka SI-FI Klasika trenutno šteje osem filmov, ki so bili v preteklih letih restavrirani pod okriljem Iridium Filma. Foto: SFC
Sorodna novica Partizanska komedija Ne joči, Peter kot peti slovenski film tudi na Blu-rayu

Sreča na vrvici je film o Maticu, ki živi sam z mamo, saj je njegov oče na službeni poti v Libiji. Njegovo življenje se spremeni, ko na povabilo filmske ekipe postane glavni junak filma, v katerem nastopata še pes in deklica njegovih let, Milena.

Film je nastal po literarni predlogi Vitana Mala Teci, teci kuža moj, režiser je podpisal tudi scenarij. V njem so zaigrali Matjaž Gruden, Mitja Tavčar, Nino de Gleria, Polona Rajšter, Vesna Jevnikar, Ivo Ban, Brane Grubar, Vladimir Jurc, Manca Košir in drugi.

Film Po isti poti se ne vračaj prikaže vsakdan sezonskih delavcev, ki ga poleg pretepov, alkohola, nogometa in bežanja spremljajo tudi neželene zveze s slovenskimi dekleti, nostalgija po domačih krajih in zasmehovanje "pravih Slovencev". Scenarij je napisal Branko Pleša, v njem pa igrajo Davor Antolić, Miha Baloh, Silva Bergant, Mirko Bogataj, Miranda Caharija, Husein Čokić, Lučka Drolc in drugi.

Bonus na Blu-rayu: kratki film o Spacalu
Ob tem Babičevem celovečernem filmu je na Blu-rayu vključen tudi kratki filmi Barva spomina iz leta 1967, ki je ravno tako digitalno restavriran. Film prikazuje slikarski in grafični opus slovenskega umetnika Jožeta Spacala, pri katerem je filmski pristop prikazan kot poskus vdora v človeško plat sinteze in ritma njegovega likovnega dela, so sporočili s SFC-ja.

V filmu Nasvidenje v naslednji vojni se med počitnicami v Španiji srečata nekdanja smrtna sovražnika: slovenski partizan Berk in nemški vojak Bitter, ki se je v okupatorjevih vrstah boril v Jugoslaviji. Sredi ljubeznive, turistično razpuščene Španije v njunih dialogih znova oživijo spomini na vojni čas, v katerem sta si bila nasprotnika.

V glavnih vlogah so nastopili Metod Pevec, Boris Juh, Hans Christian Blech, Milan Puzić, Tanja Poberžnik in Jožica Avbelj. Film je bil posnet po literarni predlogi Menuet za kitaro Vitomila Zupana, Pavlović se je podpisal tudi pod scenarij.

Celovečercu je na ploščku dodan kraki film o restavriranju, ki ga je pripravila Slovenska kinoteka in je nastal ob končanem procesu digitalne restavracije. Na ploščku je tudi dokumentarni film Pogovori o Vitomilu Zupanu iz leta 2014, ki je nastal v režiji Janeza Burgerja in produkciji Staragara.

Zbirka SI-FI Klasika trenutno šteje osem filmov, ki so bili v preteklih letih restavrirani pod okriljem Iridium Filma. Poleg omenjenih treh so v njej še Dolina miru, Ne joči Peter in Na svoji zemlji, ki jih je režiral France Štiglic, ter Sedmina Matjaža Klopčiča in To so gadi Jožeta Bevca.