Sean Penn med snemanjem dokumentarca novembra lani v okolici Luganska. Foto: AP
Sean Penn med snemanjem dokumentarca novembra lani v okolici Luganska. Foto: AP

Film ameriškega igralca in režiserja, ki je znan po svojem aktivnem spremljanju in komentiranju aktualnega političnega dogajanja, bodo predvajali zunaj tekmovalnega programa 73. mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. Bo pa Superpower, ki ga je Penn posnel v Kijevu, v Berlinu doživel svetovno premiero.

Sorodna novica Tekmovalni spored letošnjega Berlinala: novi filmi Garrela, Petzolda in Margarethe Von Trotta

Tudi sicer bo na festivalu, ki bo potekal od 16. do 26. februarja, v ospredju Ukrajina (dva dni pred sklepom festivala bo minilo ravno leto dni od ruskega napada na Ukrajino). Med drugim bosta uradni barvi letošnjega festivala modra in rumena, barvi ukrajinske zastave.

Film Superpower bodo predvajali v sekciji Berlinale Special. Eden od direktorjev festivala Carlo Chatrian je o Pennovem filmu dejal, da je nastal v zelo težkih okoliščinah. Penn je konec februarja lani, ko se je začela ruska invazija, v Kijevu snemal dokumentarni film. Tam se je udeležil vladne novinarske konference, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je na Instagramu objavil videoposnetke svojega srečanja z igralcem. Dvainšestdesetletni Penn je s sorežiserjem Aaronom Kaufmanom dokumentarec posnel za studio Vice Studios, v njem pa popisujeta spopad med Zelenskim in ruskim predsednikom Putinom. Film opisujejo kot "kroniko filmskega projekta, ki so ga okoliščine prisilile, da se spremeni v nekaj manj obvladljivega, a bolj pomembnega".

Penn je s poseganjem v aktualne teme v preteklosti že večkrat sprožil polemike. Z mehiško-ameriško igralko Kate del Castillo je intervjuval mehiškega narkobarona Joaquina Guzmana – El Chapa, ko je bil ta na begu. Leta 2018 naj bi v Turčiji snemal še neobjavljen dokumentarec o umoru savdskega novinarja Džamala Hašodžija na savdskem konzulatu.

Režiser z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Foto: AP
Režiser z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Foto: AP

Na festivalu bodo v znak solidarnosti poleg del iranskih disidentskih filmskih ustvarjalcev predvajali tudi več dokumentarnih in igranih filmov ukrajinskih režiserjev. Prav tako bo predstavnikom ukrajinske filmske industrije zagotovljen brezplačen razstavni prostor na Evropski filmski tržnici.

Letošnji filmski festival – organizatorji so program razgrnili včeraj – bo odprla romantična komedija She Came to Me v režiji Rebecce Miller, v kateri nastopajo zvezdnik serije Igra prestolov Peter Dinklage ter oskarjevki Marisa Tomei in Anne Hathaway.

Sean Penn bo na Berlinalu predstavil svoj film o vojni v Ukrajini