Maria Schneider in Marlon Brando v prizoru iz filma Zadnji tango v Parizu. Foto: IMDb
Maria Schneider in Marlon Brando v prizoru iz filma Zadnji tango v Parizu. Foto: IMDb

Serija bo zajela obdobje 18 mesecev pred in med produkcijo filma ter po njej. Posvetila se bo vprašanjem identitete, slave in umetniških ambicij. Dogajanje pa bo predstavljeno skozi oči tistih, ki so bili v središču dogajanja, torej trojice Schneider, Brando in Bertolucci. Serija se bo začela odvijati leta 1971. Bertolucci je takrat odpotoval v Los Angeles, da bi prepričal bankrotiranega Branda, naj odigra vlogo v njegovem prihajajočem filmu, ki bo nazorni prikaz spolne obsedenosti, čustvenega zloma in umora, navaja portal Deadline.

Taktike, ki so šle predvsem v škodo mlade igralke
Kot je znano, je režiser med snemanjem uporabljal neusmiljene taktike, da bi ujel pristna čustva, kar je šlo tudi na škodo igralcev. Po premieri januarja 1973 je bil film deležen številnih polemik, a je hkrati postal dotlej tretji najdonosnejši tuji film v ZDA.

Utrinek s snemanja filma. Foto: AP
Utrinek s snemanja filma. Foto: AP

V filmu o sveže ovdovelem Američanu, ki se spusti v sprva anonimno spolno razmerje z mlado Parižanko, je bil sporen predvsem prizor, v katerem Brandov lik posili lik takrat 19-letne Marie Schneider. Problematično je bilo tudi to, da sta se Bertolucci in Brando o načinu snemanja prizora dogovorila kar sama, brez vednosti mlade igralke, saj naj bi želela iz nje izvabiti čim pristnejši odziv. Dejansko je še pred premiero filma izbruhnil velik škandal, Bertolucci pa je bil obsojen celo na krajšo zaporno kazen.

Poleg Zadnjega tanga v Parizu bo televizijsko serijo o razvoju in produkciji dobil tudi Boter Francisa Forda Coppole, v katerem je prav tako igral Marlon Brando. Miniserija bo naslovljena Ponudba. Foto: EPA
Poleg Zadnjega tanga v Parizu bo televizijsko serijo o razvoju in produkciji dobil tudi Boter Francisa Forda Coppole, v katerem je prav tako igral Marlon Brando. Miniserija bo naslovljena Ponudba. Foto: EPA

Tako Bertolucci kot Brando sta bila deležna kritiške hvale in oskarjevskih nominacij tako za najboljšega igralca kot režiserja. Mlada igralka Maria Schneider pa je bila po drugi strani zaradi svoje vloge bolj ali manj zasmehovana, zapadla je v odvisnost in se spopadala s težavami z duševnim zdravjem. Edina odškodnina, ki jo je kdaj prejela za svojo vlogo, je bil znesek 4000 dolarjev, še piše Deadline.

Dati glas tudi Marii Schneider
Za režijo serije bosta poskrbela José Padilha in Lisa Brühlmann, ki je dejala, da sta jo takoj prevzela predlog za sodelovanje pri ustvarjanju te serije in "priložnost, da pobliže predstavi enega največjih škandalov v zgodovini naše industrije – čeprav ga takrat niso obravnavali kot takega. Priložnost, da se potopim v ta svet, v vse te fascinantne like, in še posebej možnost, da dam glas Marii Schneider, je res vznemirljiva."

Režiser in igralci so se veselili uspeha, medtem ko je bila Mariina bolečina zanemarjena. Navdušen sem, da v sodelovanju z režiserko Liso Brühlmann raziskujem zgodbo o etiki umetnosti, ki je pomembna, a pogosto zanemarjena tema.

režiser José Padilha

Padilha pa je dejal, da Tango v Parizu pravzaprav "pripoveduje zgodbo o dveh moških, ki zlorabljata mlado in neizkušeno žensko, ne zaradi spolnosti, temveč zaradi umetnosti. To sta storila pred kamero, iz prizorov, ki so bili izid tega, pa je nastal pomemben celovečerni film, ki so ga hvalili tako kritiki kot občinstvo. Režiser in igralci so se veselili uspeha, medtem ko je bila Mariina bolečina zanemarjena. Navdušen sem, da v sodelovanju z režiserko Liso Brühlmann raziskujem zgodbo o etiki umetnosti, ki je pomembna, a pogosto zanemarjena tema."

Serija, ki se bo odvijala v Italiji, Franciji in ZDA, bo glede na napovedi na ogled na začetku prihodnjega leta.